Solving Problems - Money (Very Easy)
If you share £120 equally among four people, how much will each of them get?

Solving Problems - Money (Very Easy)

When solving money problems, knowing percentages is a handy skill to have. What is 25% of £60? How about 75% of £20? Keep playing these 11-plus quizzes to get you up to speed on solving money problems.

When it comes to maths, and more specifically numbers, knowing how to handle and deal with money is vital. This skill is needed whether you go into a mathematical career such as science, engineering or architecture, but also whether you do nothing at all. Every one of us uses money near-enough on a daily basis in order to live. How can you eat, clothe yourself or keep warm without money? The only way is to rely on others - which is what you do now. But when you are older, you will be expected to provide for yourself.

Familiarise yourself with money problems in this easy quiz.

Did you know...

You can play all the teacher-written quizzes on our site for just £9.95 per month. Click the button to sign up or read more.

Sign up here
  1. Jack bought a pair of trainers (£75.99), a track suit (£60.99), and a running vest (£14.99). How much did he spend in total?
    £75.99 + £60.99 + £14.99 = £151.97. This addition can be done as follows: £76 + £61 + £15 = £152 - £0.03 = £151.97. The 3 p comes from rounding each of the three prices up by 1 p. Get used to this annoying practice of seeing prices ending in 99 p: it's a real pain in the neck!
  2. A wholesaler buys all his stock in bulk. Last week he bought 200 TVs. If each TV cost £250, how much did the wholesaler pay in total?
    200 × £250 = £50,000
  3. How many 20 pence coins are there in £25?
    There are five 20 pence coins in £1, so in £25 there are 25 × 5 = 125
  4. Apples cost £0.67 per kilo. How much will 4 kilos cost?
    4 × £0.67 = £2.68. It's four times as much because you buy 4 times more
  5. If a blouse costs £17.68, how much change will you get from a £20 note?
    £20 - £17.68 = £2.32. If you can do this in your head, that's fine; otherwise, use the tip. TIP: (1) Increase the number of pounds that are to be subtracted by £1 and do the subtraction: £20 - £18 = £2. (2) Subtract the pence from 100: 100 - 68 = 32. (3) Add the pounds and the pence together to get the final answer: £2.32
  6. How many pence (p) are there in £123.45?
    £123.45 × 100 = 12,345. When multiplying by 100, just move the decimal place two places to the right BUT when dividing by 100, just move the decimal place two places to the left
  7. Richard wants to send a parcel to Japan. The postage is £35.60. If he has already stuck £20 worth of stamps on the parcel, how much more postage is still required?
    £35.60 - £20 = £15.60. Subtract the pounds and the pence separately, then add them together: £35 - £20 = £15 and 60 - 00 = 60 p ∴ £15 + £0.60 = £15.60
  8. Granny shared out £12.60 equally among her three grandchildren. How much did they each get?
    £12.60 ÷ 3 = £4.20
  9. William is saving up to buy a mountain bike which costs £175.98. If he already has £137.54, how much more does he need in order to buy the bike?
    £175.98 - £137.54 = £38.44. Subtract the pounds and the pence separately, then add them together: £175 - £137 = £38 and 98 - 54 = 44 p ∴ £38 + £0.44 = £38.44
  10. If you share £120 equally among four people, how much will each of them get?
    £120 ÷ 4 = £30

Author: Frank Evans

The Tutor in Your Computer!

Quiz yourself clever - 3 free quizzes in every section

  • Join us (£9.95/month) to play over 4,000 more quizzes
  • Reinforce your school learning in the comfort of home
  • Build your confidence in National Curriculum subjects
  • Test yourself to identify gaps in learning
  • Revise fast for tests and exams

© Copyright 2016-2017 - Education Quizzes
TJS - Web Design Lincolnshire

Valid HTML5

We use cookies to make your experience of our website better.

To comply with the new e-Privacy directive, we need to ask for your consent - I agree - No thanks - Find out more