Letter Series 4

A doctor is sometimes referred to as a GP, which stands for General Practitioner.

Letter Series 4

To understand letter series, count the number of places from one letter to the next.

In these 11-plus verbal reasoning quizzes you will be given a sequence of letters, and you have to find the next group in the series. There will always be two letters in the pattern, and always five sets of two letters in the question. You must find the sixth.

Remember to have a pad and pencil nearby. When the 11+ exam is looming, it's a good idea to spend half an hour each day playing our quizzes, whether they are verbal reasoning or non-verbal reasoning. This will stand you a better chance of success in the exam.

If you completed the Related Letters quizzes, you will find these easy. Enjoy Letter Series quiz number 4.

Did you know...

You can play all the teacher-written quizzes on our site for just £9.95 per month. Click the button to sign up or read more.

Sign up here
Example:
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

The alphabet is given above to help you. Find the group of letters that will continue the series in the most sensible way. When you have found the most appropriate group of letters, choose the correct answer from the four choices available.
AT BS CR DQ EP
Answer: FO
The first letter in each group of letters is in alphabetical order, with no spaces. The second letter in each group of letters is in reverse alphabetical order, with no spaces. So we need to look for the letter after E and the letter before O.
  1. A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
    The alphabet is given above to help you. Find the group of letters that will continue the series in the most sensible way.Then choose the correct answer from the four choices available.
    BM DK FI HG JE
    Answer: LC
    The first letter in each group of letters is in alphabetical order, and skips one letter each time. The second letter in each group of letters is in reverse alphabetical order, and also skips one letter each time. So we need to look for the letter two spaces after J and the letter two spaces before E.
    Only LC works. Is there a word in the ten letters in the question which means jewel? Keep your eyes on the following answers for the solution.
  2. A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
    The alphabet is given above to help you. Find the group of letters that will continue the series in the most sensible way.Then choose the correct answer from the four choices available.
    SH PJ ML JN GP
    Answer: DR
    The first letter in each group of letters is in reverse alphabetical order, and skips two letters each time. The second letter in each group of letters is in alphabetical order, and skips one letter each time. So we need to look for the letter three spaces before G and the letter two spaces after P.
    Only DR works.
  3. A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
    The alphabet is given above to help you. Find the group of letters that will continue the series in the most sensible way.Then choose the correct answer from the four choices available.
    LZ MW NT OQ PN
    Answer: QK
    The first letter in each group of letters is in alphabetical order, and does not skip any letters. The second letter in each group of letters is in reverse alphabetical order, and skips two letters each time. So we need to look for the letter after P and the letter three spaces before N.
    Only QK works. The puzzle in question 1 has the answer GEM.
  4. A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
    The alphabet is given above to help you. Find the group of letters that will continue the series in the most sensible way.Then choose the correct answer from the four choices available.
    XC VF TI RL PO
    Answer: NR
    The first letter in each group of letters is in reverse alphabetical order, and skips one letter each time. The second letter in each group of letters is in alphabetical order, and skips two letters each time. So we need to look for the letter two spaces before P and the letter three spaces after O.
    Only NR works. If you rearrange four of the ten letters in the question, can you make another name for a harbour? Read below for the answer.
  5. A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
    The alphabet is given above to help you. Find the group of letters that will continue the series in the most sensible way.Then choose the correct answer from the four choices available.
    DW GS JO MK PG
    Answer: SC
    The first letter in each group of letters is in alphabetical order, and skips two letters each time. The second letter in each group of letters is in reverse alphabetical order, and skips three letters each time. So we need to look for the letter three spaces after P and the letter four spaces before G.
    Only SC works.
  6. A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
    The alphabet is given above to help you. Find the group of letters that will continue the series in the most sensible way. Then choose the correct answer from the four choices available.
    WD SH OL KP GT
    Answer: CX
    The first letter in each group of letters is in reverse alphabetical order, and skips three letters. The second letter in each group of letters is in alphabetical order, and also skips three letters each time. So we need to look for the letter four spaces before G and the letter four spaces after T.
    Only CX works.
  7. A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
    The alphabet is given above to help you. Find the group of letters that will continue the series in the most sensible way.Then choose the correct answer from the four choices available.
    PZ QU RP SK TF
    Answer: UA
    The first letter in each group of letters is in alphabetical order, and does not skip any letters each time. The second letter in each group of letters is in alphabetical order, and skips four letters each time. So we need to look for the letter after T and the letter five spaces before F.
    Only UA works. The answer to the puzzle in question four is PORT.
  8. A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
    The alphabet is given above to help you. Find the group of letters that will continue the series in the most sensible way.Then choose the correct answer from the four choices available.
    AX FT KP PL UH
    Answer: ZD
    The first letter in each group of letters is in alphabetical order, and skips four letters each time. The second letter in each group of letters is in reverse alphabetical order, and skips three letters each time. So we need to look for the letter five spaces after U and the letter four spaces before H.
    Only ZD works.
  9. A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
    The alphabet is given above to help you. Find the group of letters that will continue the series in the most sensible way.Then choose the correct answer from the four choices available.
    MC KF II GL EO
    Answer: CR
    The first letter in each group of letters is in alphabetical order, and skips one letter each time. The second letter in each group of letters is in alphabetical order, and skips two letters each time. So we need to look for the letter two spaces before E and the letter two spaces after R .
    Only CR works.
  10. A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
    The alphabet is given above to help you. Find the group of letters that will continue the series in the most sensible way.Then choose the correct answer from the four choices available.
    PV QU RT SS TR
    Answer: UQ
    The first letter in each group of letters is in alphabetical order, and does not skip any letters each time. The second letter in each group of letters is in reverse alphabetical order, and does not skip any letters each time. So we need to look for the letter after T and the letter before R.
    Only UQ works. Wow! You have finished all four Letter Series quizzes, and also a few puzzles along the way. Why not try some of our other Verbal Reasoning quizzes? They are fun!

Author: Stephen O'Hara

The Tutor in Your Computer!

Quiz yourself clever - 3 free quizzes in every section

  • Join us (£9.95/month) to play over 4,000 more quizzes
  • Reinforce your school learning in the comfort of home
  • Build your confidence in National Curriculum subjects
  • Test yourself to identify gaps in learning
  • Revise fast for tests and exams

© Copyright 2016-2017 - Education Quizzes
TJS - Web Design Lincolnshire

Valid HTML5

We use cookies to make your experience of our website better.

To comply with the new e-Privacy directive, we need to ask for your consent - I agree - No thanks - Find out more