KS2 Maths Quiz
Solving Problems (Year 5)
Mark has to take 15ml of medicine twice per day for 7 days. He needs 210ml of medicine.

Solving Problems (Year 5)

Solving problems based on real life situations by using addition, subtraction, multiplication and division is a part of KS2 Maths. In Year Five children will be given problems involving larger numbers and various measures of distance, weight, capacity and time.

Solving real life problems always involves using addition, subtraction, multiplication or division. Let's say you wanted to take the train from Sheffield to London and had to change at Peterborough. The first train takes 2 hours and the second takes 1 hour. So you might think the total time of your journey would be 3 hours. However, you haven't accounted for the time taken to change trains, and what time the second train is due to leave - it might take a total of 4 hours or maybe even longer.

Play this quiz and see how good you are at solving problems by using addition, subtraction, multiplication and division.

Did you know...

You can play all the teacher-written quizzes on our site for just £9.95 per month. Click the button to sign up or read more.

Sign up here
  1. I have 12 oranges, all of an equal weight, with a total weight of 900g. I eat 5 oranges. What is the total weight of the remaining oranges?
    First find the weight of one orange by dividing 900g by 12 which is 75g, so 7 oranges will be 75g x 7 = 525g
  2. I have four ribbons measuring 34mm, 55mm, 87mm and 123mm. What is their total length in cm?
    34 + 55 + 87 + 123 = 299. There are 10mm in a cm so to convert mm into cm you divide their number by 10
  3. The jug of lemonade contained 2 litres. Gran drank 265ml. How much lemonade was left?
    There are 1,000ml in a litre so to find the answer take 265 away from 2,000, which is 1,735ml or 1.735 litres
  4. A bag of apples weighs 720g and a bag of pears weigh 645g. How much do the two bags weigh altogether in kg?
    720 + 645 = 1,365. There are 1,000g in a kg so the answer is 1.365kg. Did you get the decimal point in the right place?
  5. A box of chocolates has 24 toffees, 49 soft centres and 18 nuts. If I eat 52 chocolates how many are left in the box?
    24 + 49 + 18 = 91 so I have 91 sweets altogether. 91 - 52 = 39 so if I eat 52 sweets I will have 39 left
  6. 6 planks of wood are all 150cm long. We require a continuous run of planks for 8.75m. How much needs chopping off the last plank?
    6 x 150 = 900cm. We only need 8.75m or 875cm so we will need to cut off 25cm
  7. A box holds 12 eggs. I have 136 eggs. How many boxes do I need to hold all the eggs?
    136 ÷ 12 = 11 remainder 4 therefore 12 boxes will be required to hold all the eggs even though one box will only contain 4 eggs
  8. Each jacket potato takes 6 minutes to cook in a microwave oven. How many minutes would it take for 9 jacket potatoes to cook?
    If you don't know the 9 times table one way to work out 6 x 9 is to multiply 6 by 10 (60) and take away 6 (54)
  9. A joint of beef requires 30 minutes per 500g cooking time plus 30 minutes. For how long does a 3.5kg joint of beef require cooking?
    If the beef needs 30 minutes per 500g (+30 minutes) then it need 1 hour per kg (+ 30 minutes)
  10. Mark has to take 15ml of medicine twice per day for 7 days. How much medicine does he need?
    15ml twice a day is 15 x 2 = 30ml. 30ml over 7 days is 30 x 7 = 210ml

The Tutor in Your Computer!

Quiz yourself clever - 3 free quizzes in every section

  • Join us (£9.95/month) to play over 4,000 more quizzes
  • Reinforce your school learning in the comfort of home
  • Build your confidence in National Curriculum subjects
  • Test yourself to identify gaps in learning
  • Revise fast for tests and exams

© Copyright 2016-2017 - Education Quizzes
TJS - Web Design Lincolnshire

Valid HTML5

We use cookies to make your experience of our website better.

To comply with the new e-Privacy directive, we need to ask for your consent - I agree - No thanks - Find out more