# 11-Plus Maths Quiz - Measures (Difficult) (Questions)

This 11-plus Maths quiz on measures will test to see how good you are at converting from metric to imperial and vice versa. Some of the answers have been rounded to the nearest whole number or to the first decimal place. How about a change then?

The following symbols may be of use in doing this quiz:

• millimetre (mm); centimetre (cm); metre (m)
• milligram (mg); gram (g); kilogram (kg)
• square millimetre (mm2); square centimetre (cm2); square metre (m2)
• cubic millimetre (mm3); cubic centimetre (cm3); cubic metre (m3)
• millilitre (ml or mL); litre (l or L)

See if you can get top marks in this quiz.

1. The weight of a new born baby is between 6 to 9 pounds (lb) where 1 lb = 454 g. If Susan's baby weighed 7 lb, what was its weight in kilograms?
 [ ] 3.2 kg [ ] 2.3 kg [ ] 15.4 kg [ ] 1.54 kg
2. The road sign near the bridge says: Maximum height 2.5 m. If 1 ft (foot) = 30 cm, which of the following vehicle heights is the lowest height that would not be able to pass under the bridge?
 [ ] 9 ft [ ] 8.5 ft [ ] 7.5 ft [ ] 8 ft
3. The volume of a balloon is 640 cm3. If air is escaping at 80 cm3 each minute, what will the volume of the balloon be after 5 minutes?
 [ ] 400 cm3 [ ] 200 cm3 [ ] 240 cm3 [ ] 440 cm3
4. Which of the following is the heaviest: 1 tonne; 1,000 kg; 1,000,000 g (one million)?
 [ ] They are all the same [ ] 1,000,000 g [ ] 1,000 kg [ ] 1 tonne
5. A rectangular container is 40 cm deep, 40 cm wide and 50 cm long. If water from a tap is pouring in at 1,000 cm3 every minute, how long will it take before the tank is half full?
 [ ] 44 min [ ] 24 min [ ] 14 min [ ] 40 min
6. A van can carry 150 parcels: 50 parcels weigh 120,500 g, 35 parcels weigh 35.5 kg and the remaining 65 weigh 58 kg. What is the total weight of the parcels being carried by the van?
 [ ] 241 kg [ ] 214 kg [ ] 114 kg [ ] 141 kg
7. People used to weigh themselves in stones (st) and pounds (lb). There are 14 lb in 1 stone and 1 kg = 2.2 lb. If Henry weighs 13 st 10 lb, how much does he weigh in kilograms?
 [ ] 422 kg [ ] 78 kg [ ] 87 kg [ ] 242 kg
8. If 1.61 km = 1 mile, how many kilometres would you have to travel in order to have travelled 245 miles?
 [ ] 125 km [ ] 152 km [ ] 394 km [ ] 349 km
9. If 1.61 km = 1 mile, how many miles would you have to travel in order to have travelled 254 kilometres?
 [ ] 152 miles [ ] 125 miles [ ] 185 miles [ ] 158 miles
10. 1 oz (ounces) = 28.34 g. What is 6 oz in kilograms?
 [ ] 0.170 kg [ ] 0.017 kg [ ] 1.7 kg [ ] 0.0017 kg
11-Plus Maths Quiz - Measures (Difficult) (Answers)
1. The weight of a new born baby is between 6 to 9 pounds (lb) where 1 lb = 454 g. If Susan's baby weighed 7 lb, what was its weight in kilograms?
 [x] 3.2 kg [ ] 2.3 kg [ ] 15.4 kg [ ] 1.54 kg
If 1 lb = 454 g, then 7 lb = 7 × 454 = 3,178 g. 1 kg = 1,000 g ∴ 3,178 g = 3,178 ÷ 1,000 = 3.178 kg. You have to divide by 1,000 because you want to find out how many 'lots' of 1,000 there are in 3,178: each 'lot' equals 1 kg. If you don't like this method, you can keep on adding 'lots' of 1,000 to itself until you get to 3,178. D'oh!
2. The road sign near the bridge says: Maximum height 2.5 m. If 1 ft (foot) = 30 cm, which of the following vehicle heights is the lowest height that would not be able to pass under the bridge?
 [ ] 9 ft [x] 8.5 ft [ ] 7.5 ft [ ] 8 ft
Obviously the highest number: 9 ft = 9 × 30 = 270 cm = 270 ÷ 100 = 2.7 m would not pass under the bridge BUT the lowest height that would not be able to pass under the bridge is 8.5 ft = 8.5 × 30 = 255 cm = 255 ÷ 100 = 2.55 m. It's 5 cm too high!
3. The volume of a balloon is 640 cm3. If air is escaping at 80 cm3 each minute, what will the volume of the balloon be after 5 minutes?
 [ ] 400 cm3 [ ] 200 cm3 [x] 240 cm3 [ ] 440 cm3
Air is escaping at 80 cm3 each minute ∴ 5 × 80 = 400 cm3 will have escaped after 5 minutes. The air left in the balloon = 640 - 400 = 240 cm3. How fast or how slow something happens is called a 'rate', e.g. the balloon is losing air at the RATE of 80 cm3 per minute
4. Which of the following is the heaviest: 1 tonne; 1,000 kg; 1,000,000 g (one million)?
 [x] They are all the same [ ] 1,000,000 g [ ] 1,000 kg [ ] 1 tonne
Learn this stuff!
5. A rectangular container is 40 cm deep, 40 cm wide and 50 cm long. If water from a tap is pouring in at 1,000 cm3 every minute, how long will it take before the tank is half full?
 [ ] 44 min [ ] 24 min [ ] 14 min [x] 40 min
The volume of the rectangular container is = 40 × 40 × 50 = 80,000 cm3. Half the volume = 40,000 cm3. If water from a tap is pouring in at 1,000 cm3 every minute, then it will take 40,000 ÷ 1,000 = 40 min to half fill the tank. You have to divide by 1,000 because you want to find out how many 'lots' of 1,000 there are in 40,000 : each 'lot' equals 1 minute. If you don't like this method, you can keep on adding 'lots' of 1,000 to itself until you get to 40,000. D'oh! How fast or how slow something happens is called a 'rate', e.g. the tank is filling at the RATE of 1,000 cm3 per minute
6. A van can carry 150 parcels: 50 parcels weigh 120,500 g, 35 parcels weigh 35.5 kg and the remaining 65 weigh 58 kg. What is the total weight of the parcels being carried by the van?
 [ ] 241 kg [x] 214 kg [ ] 114 kg [ ] 141 kg
120,500 g = 120.5 kg: just divide 120.5 by 1,000. Now add the weights: 120.5 + 35.5 + 58 = 214 kg
7. People used to weigh themselves in stones (st) and pounds (lb). There are 14 lb in 1 stone and 1 kg = 2.2 lb. If Henry weighs 13 st 10 lb, how much does he weigh in kilograms?
 [ ] 422 kg [ ] 78 kg [x] 87 kg [ ] 242 kg
13 st 10 lb = 13 × 14 + 10 = 192 lb. 1 kg = 2.2 lb ∴192 lb = 192 ÷ 2.2 = 87.27 kg. You have to divide by 2.2 because you want to find out how many 'lots' of 2.2 there are in 192: each 'lot' equals 1 kg
8. If 1.61 km = 1 mile, how many kilometres would you have to travel in order to have travelled 245 miles?
 [ ] 125 km [ ] 152 km [x] 394 km [ ] 349 km
If 1.61 km = 1 mile, then 245 miles = 1.61 × 245 = 394.45 km
9. If 1.61 km = 1 mile, how many miles would you have to travel in order to have travelled 254 kilometres?
 [ ] 152 miles [ ] 125 miles [ ] 185 miles [x] 158 miles
If 1.61 km = 1 mile, then 254 km = 254 ÷ 1.61 = 157.76 miles. You have to divide by 1.61 because you want to find out how many 'lots' of 1.61 there are in 254: each 'lot' equals 1 mile
10. 1 oz (ounces) = 28.34 g. What is 6 oz in kilograms?
 [x] 0.170 kg [ ] 0.017 kg [ ] 1.7 kg [ ] 0.0017 kg
1 oz (ounces) = 28.34 g ∴ 6 oz = 28.34 × 6 = 170 g. 1 kg = 1,000 g ∴ 170 g = 170 ÷ 1,000 = 0.170 kg. By the way, there are 16 oz (ounces) in 1 lb (pound)