# KS1 Maths Quiz - Year 2 Calculation - Addition Problems (Questions)

This quiz addresses the requirements of the National Curriculum KS1 Maths and Numeracy for children aged 6 and 7 in year 2. Specifically this quiz is aimed at the section dealing with solving addition problems.

Children in Year 1 will be expected to solve addition problems presented to them in key words rather than symbols. Solving these addition problems means being able to recognise those key words, such as 'total' or 'altogether', and to calculate accordingly.

Try this quiz to see how well you do with solving addition problems.

1. I have 12 books and borrow 9 more from the library. How many books do I have altogether?
 [ ] 25 [ ] 22 [ ] 12 [ ] 21
2. Joe has 4 pets, Fran has 7 pets, Ben has 2 pets and Sara has 5 pets. What is the total number of pets?
 [ ] 19 pets [ ] 18 pets [ ] 21 pets [ ] 20 pets
3. Kim is given £9 for her birthday. Jake gets £4 more than this. How much does Jake get?
 [ ] £11 [ ] £13 [ ] £12 [ ] £15
4. Last week I watched 6 hours of TV. This week I watched 8 hours. How much TV have I watched altogether?
 [ ] 14 hours [ ] 12 hours [ ] 15 hours [ ] 16 hours
5. I need £2 to go swimming. I have £1.50. How much more do I need?
 [ ] 20p [ ] £2.00 [ ] 70p [ ] 50p
6. I have 13 marbles and win 10 more in a game. How many do I have in total?
 [ ] 32 [ ] 12 [ ] 13 [ ] 23
7. A table has 4 legs. How many legs do 4 tables have?
 [ ] 16 [ ] 44 [ ] 12 [ ] 24
8. An apple costs 20p, an orange costs 10p and a banana costs 5p. How much would 2 apples, 1 orange and 1 banana cost altogether?
 [ ] 55p [ ] 65p [ ] 50p [ ] 35p
9. If there are 3 pieces of ribbon that are each 10cm long, how long would they be when added together?
 [ ] 15cm [ ] 10cm [ ] 3cm [ ] 30cm
10. Susan walks 8 miles. She stops and then walks another 4 miles. How far has she walked in total?
 [ ] 12 miles [ ] 84 miles [ ] 48 miles [ ] 22 miles
KS1 Maths Quiz - Year 2 Calculation - Addition Problems (Answers)
1. I have 12 books and borrow 9 more from the library. How many books do I have altogether?
 [ ] 25 [ ] 22 [ ] 12 [x] 21
12 + 9 = 21
2. Joe has 4 pets, Fran has 7 pets, Ben has 2 pets and Sara has 5 pets. What is the total number of pets?
 [ ] 19 pets [x] 18 pets [ ] 21 pets [ ] 20 pets
4 + 7 + 2 + 5 = 18
3. Kim is given £9 for her birthday. Jake gets £4 more than this. How much does Jake get?
 [ ] £11 [x] £13 [ ] £12 [ ] £15
4 more than 9 is 13
4. Last week I watched 6 hours of TV. This week I watched 8 hours. How much TV have I watched altogether?
 [x] 14 hours [ ] 12 hours [ ] 15 hours [ ] 16 hours
6 + 8 = 14
5. I need £2 to go swimming. I have £1.50. How much more do I need?
 [ ] 20p [ ] £2.00 [ ] 70p [x] 50p
£1.50 + 50p = £2
6. I have 13 marbles and win 10 more in a game. How many do I have in total?
 [ ] 32 [ ] 12 [ ] 13 [x] 23
13 + 10 gives a total of 23
7. A table has 4 legs. How many legs do 4 tables have?
 [x] 16 [ ] 44 [ ] 12 [ ] 24
4 + 4 + 4 + 4 = 16, this is the same as 4 x 4
8. An apple costs 20p, an orange costs 10p and a banana costs 5p. How much would 2 apples, 1 orange and 1 banana cost altogether?
 [x] 55p [ ] 65p [ ] 50p [ ] 35p
20p + 20p + 10p + 5p = 55p
9. If there are 3 pieces of ribbon that are each 10cm long, how long would they be when added together?
 [ ] 15cm [ ] 10cm [ ] 3cm [x] 30cm
10 + 10 + 10 = 30
10. Susan walks 8 miles. She stops and then walks another 4 miles. How far has she walked in total?
 [x] 12 miles [ ] 84 miles [ ] 48 miles [ ] 22 miles
8 + 4 is a total of 12