Math: Middle School: Grades 6, 7 and 8 Quiz - Business Math 05 - Word Problems (Questions)

This Math quiz is called 'Business Math 05 - Word Problems' and it has been written by teachers to help you if you are studying the subject at middle school. Playing educational quizzes is a fabulous way to learn if you are in the 6th, 7th or 8th grade - aged 11 to 14.

It costs only $12.50 per month to play this quiz and over 3,500 others that help you with your school work. You can subscribe on the page at Join Us

Some people enjoy this type of math the best, i.e., Word Problems, while others have a little more difficulty with it. The trick is to read the question several times and then break it down. Make certain you understand when you are adding, subtracting, multiplying, dividing or doing a combination of calculations. You have the skills already so now let’s put those skills into practice.

Take a look at the following ten word problems and see if you can work the problems and find the solutions.

1. Cindy bought 7 t-shirts, one for each of her seven brothers, for $9.95 each. The cashier charged her an additional $13.07 in sales tax. She left the store with a measly $7.28. How much money did Cindy start with?
[ ] $89.00
[ ] $85.00
[ ] $95.00
[ ] $90.00
2. Celtic Bakery is having a sale. The following items are on sale:
White Bread - 2 for $1.25
Rye Bread - 2 for $1.35
Onion Rolls - 6 for $1.00
Hamburger Buns - 6 for $0.85
Hot Dog Buns - 6 for $0.69

Melanie and Kevin are going shopping for their mom at the Celtic Bakery. They were told to buy 15 onion rolls, 10 hamburger buns and 2 loaves of rye bread. How much will it cost them?
[ ] $5.30
[ ] $5.80
[ ] $6.05
[ ] $6.35
3. You have x amount of glasses that is multiplied by 308 that is then multiplied by .10 that is then divided by 3 and finally equals 462. What number does x represent?
[ ] 48
[ ] 45
[ ] 42
[ ] 40
4. Janet wants to buy a digital camera that costs $249. She has $24 already and wants to save the rest in equal amounts for five weeks so she can buy it just in time for Christmas. How much must she save each week to buy the camera?
[ ] $47.50
[ ] $46.25
[ ] $45.00
[ ] $44.75
5. Jane has a small bookcase in her room that has three shelves. When she organized the seventy-two books in her fantasy book collection it was filled. She counted twelve hardcover books on the bottom shelf and half the remaining books on each of the two other shelves. How many books were on each of the last two shelves?
[ ] 60
[ ] 30
[ ] 25
[ ] 40
6. An average adult heart beats 72 times per minute. An average ten year old’s heart beats 84 times per minute. After one day, how many more beats has a ten year old’s heart made than an adult’s?
[ ] 15,280
[ ] 19,280
[ ] 27,280
[ ] 17,280
7. Mrs. Baker teaches piano. She set a goal for Jason, one of her students who doesn’t like to practice. He was to practice 5 minutes the first night, 10 minutes the second night, 15 minutes the third night and so on until he had practiced for a total of three hours. How many nights will it take Jason to reach his goal?
[ ] 8 nights
[ ] 7 nights
[ ] 9 nights
[ ] 6 nights
8. Mr. Jones has an apartment building that is eleven stories high. All of the even number floors have five apartments. All of the odd number floors have four apartments. How many apartments are in Mr. Jones’s building?
[ ] 46 apartments
[ ] 49 apartments
[ ] 52 apartments
[ ] 53 apartments
9. The SPCA says it costs $3 per day to keep a cat and $5 per day to keep a dog. Last week there were ten dogs and fifteen cats at the SPCA. Mr. Crocker’s fifth grade class offered to raise money to pay for the full week’s expenses. How much will his class have to raise?
[ ] $235.00
[ ] $95.00
[ ] $665.00
[ ] $550.00
10. Rachel served pizza at her birthday party. Each person ate three pieces. How many friends were at her party if she served thirty-six pieces of pizza? [Be careful and make sure you read this problem correctly - the answer might not be as easy as you think.]
[ ] 11
[ ] 10
[ ] 12
[ ] 9
Math: Middle School: Grades 6, 7 and 8 Quiz - Business Math 05 - Word Problems (Answers)
1. Cindy bought 7 t-shirts, one for each of her seven brothers, for $9.95 each. The cashier charged her an additional $13.07 in sales tax. She left the store with a measly $7.28. How much money did Cindy start with?
[ ] $89.00
[ ] $85.00
[ ] $95.00
[x] $90.00
Working the problem:
7 x $9.95 = $69.65
$69.65 + $13.07 = $82.72
$82.72 + $7.28 = $90.00
Solution: Cindy started with $90.00
Answer (d) is the correct answer
2. Celtic Bakery is having a sale. The following items are on sale:
White Bread - 2 for $1.25
Rye Bread - 2 for $1.35
Onion Rolls - 6 for $1.00
Hamburger Buns - 6 for $0.85
Hot Dog Buns - 6 for $0.69

Melanie and Kevin are going shopping for their mom at the Celtic Bakery. They were told to buy 15 onion rolls, 10 hamburger buns and 2 loaves of rye bread. How much will it cost them?
[x] $5.30
[ ] $5.80
[ ] $6.05
[ ] $6.35
Working the problem:
Onion rolls are 6 for $1.00
$1.00 ÷ 6 = $0.17 each
$0.17 x 15 = $2.55
Hamburger buns are 6 for $0.85
$0.85 ÷ 6 = $0.14 each
$0.14 x 10 = $1.40
Rye bread is selling 2 for $1.35
$2.55 + $1.40 + $1.35 = $5.30
Solution: It will cost them $5.30
Answer (a) is the correct answer
3. You have x amount of glasses that is multiplied by 308 that is then multiplied by .10 that is then divided by 3 and finally equals 462. What number does x represent?
[ ] 48
[x] 45
[ ] 42
[ ] 40
Working the problem:
To find the answer you need to work backwards, changing your math calculations as follows:
Start with 462 and multiply it by 3
462 x 3 = 1,386
1,386 is then divided by .10
1,386 ÷ .10 = 13,860
13,860 is then divided by 308
13,860 ÷ 308 = 45
Test it out now
45 x 308 = 13,860
13,860 x .10 = 1,386
1,386 ÷ 3 = 462 - It works out!
Solution: You have 45 glasses
Answer (b) is the correct answer
4. Janet wants to buy a digital camera that costs $249. She has $24 already and wants to save the rest in equal amounts for five weeks so she can buy it just in time for Christmas. How much must she save each week to buy the camera?
[ ] $47.50
[ ] $46.25
[x] $45.00
[ ] $44.75
Working the problem:
$249.00 - $24.00 = $225.00
$225.00 ÷ 5 = $45.00
Solution: Janet must save $45.00 each week
Answer (c) is the correct answer
5. Jane has a small bookcase in her room that has three shelves. When she organized the seventy-two books in her fantasy book collection it was filled. She counted twelve hardcover books on the bottom shelf and half the remaining books on each of the two other shelves. How many books were on each of the last two shelves?
[ ] 60
[x] 30
[ ] 25
[ ] 40
Working the problem:
72 books altogether and 12 were on the bottom
72 - 12 = 60 books remaining that were evenly on two shelves
60 ÷ 2 = 30
Solution: There were 30 books on each of the two shelves for a total of 60 books
Answer (b) is the correct answer
6. An average adult heart beats 72 times per minute. An average ten year old’s heart beats 84 times per minute. After one day, how many more beats has a ten year old’s heart made than an adult’s?
[ ] 15,280
[ ] 19,280
[ ] 27,280
[x] 17,280
Working the problem:
Adult: 72 x 60 (minutes) = 4,320 (beats per hour) x 24 (hrs.) = 103,680 beats
Child: 84 x 60 (minutes) = 5,040 (beats per hour) x 24 (hrs.) = 120,960 beats
120,960 - 103,680 = 17,280 more beats per day
Solution: The 10 year old’s heart beats 17,280 more beats per day than the average adult heart
Answer (d) is the correct answer
7. Mrs. Baker teaches piano. She set a goal for Jason, one of her students who doesn’t like to practice. He was to practice 5 minutes the first night, 10 minutes the second night, 15 minutes the third night and so on until he had practiced for a total of three hours. How many nights will it take Jason to reach his goal?
[x] 8 nights
[ ] 7 nights
[ ] 9 nights
[ ] 6 nights
Working the problem:
There are 60 minutes in 1 hour and Jason must practice for a total of 3 hours so:
60 x 3 = 180 min. Now how many nights will that take?
Night 1 -- 5 mins.
Night 2 -- 10 mins.
Night 3 -- 15 mins.
Night 4 -- 20 mins.
Night 5 -- 25 mins.
Night 6 -- 30 mins.
Night 7 -- 35 mins.
Night 8 -- 40 mins.
Equals: 180 mins.
Solution: Jason will have to practice for 8 nights to reach 3 hours of practice
Answer (a) is the correct answer
8. Mr. Jones has an apartment building that is eleven stories high. All of the even number floors have five apartments. All of the odd number floors have four apartments. How many apartments are in Mr. Jones’s building?
[ ] 46 apartments
[x] 49 apartments
[ ] 52 apartments
[ ] 53 apartments
Working the problem:
Number of even numbered floors: 2, 4, 6, 8, 10 = 5 x 5 (apartments) = 25
Number of odd numbered floors: 1, 3, 5, 7, 9, 11 = 6 x 4 (apartments) = 24
25 + 24 = 49
Solution: There are a total of 49 apartments
Answer (b) is the correct answer
9. The SPCA says it costs $3 per day to keep a cat and $5 per day to keep a dog. Last week there were ten dogs and fifteen cats at the SPCA. Mr. Crocker’s fifth grade class offered to raise money to pay for the full week’s expenses. How much will his class have to raise?
[ ] $235.00
[ ] $95.00
[x] $665.00
[ ] $550.00
Working the problem:
10 (dogs) x 5 = 50
15 (cats) x 3 = 45
50 + 45 = 95
$95.00 per day x 7 days (1 week) = $665.00
Solution: The class will have to raise $665.00
Answer (c) is the correct answer
10. Rachel served pizza at her birthday party. Each person ate three pieces. How many friends were at her party if she served thirty-six pieces of pizza? [Be careful and make sure you read this problem correctly - the answer might not be as easy as you think.]
[x] 11
[ ] 10
[ ] 12
[ ] 9
Working the problem:
36 (pieces of pizza) divided by 3 (pieces) = 12
there were 12 people but the question asks how many friends which means you do not count Rachel so
12 - 1 = 11
Solution: There were 11 friends at the party
Answer (a) is the correct answer