KS1 Maths Quiz
If I start reading my book at half past 10 and finish it 4 hours later, what time do I finish my book?

Year 2 Time - Telling the Time and Understanding its Units

This quiz addresses the requirements of the National Curriculum KS1 Maths and Numeracy for children aged 6 and 7 in year 2. Specifically this quiz is aimed at the section dealing with telling the time and understanding units of time.

Once children in Year 2 are familiar with telling the time to the hour, half hour and quarter hour, and can also tell the time to 5 minutes, to test their understanding they will be expected to solve simple problems to do with time. These problems will focus on the units of time, hours, half hours and quarter hours, and will be set in real life contexts such as journeys or TV programmes.

This quiz will help children to understand the units of time and so help them to tell the time.

Did you know...

You can play all the teacher-written quizzes on our site for just £9.95 per month. Click the button to sign up or read more.

1. Question 1

Joe visits the park and spends an hour there. If it takes 15 minutes to walk to the park, and 15 minutes to walk back again, how long is Joe out for?
15 minutes and 15 minutes makes 30 minutes altogether, plus the hour at the park
2. Question 2

If school starts at 9 o'clock, and finishes at 3 o'clock, how many hours do I spend in school each day?
Counting from 9 to 3 gives us 6 hours altogether
3. Question 3

I watch my favourite TV programme at 5 o'clock. It lasts for an hour. What time will it finish?
1 hour later than 5 o'clock is 6 o'clock
4. Question 4

It's 3 o'clock. What time will it be in half an hour?
Half an hour is the same as 30 minutes
5. Question 5

School starts at 9 o'clock. It takes me half an hour to walk to school from my house. What time should I leave home?
If it takes half an hour to get to school, this is the latest time I should leave
6. Question 6

It takes Ben 20 minutes to walk to town. Sam takes 20 minutes more than Ben. How long does it take Sam to walk to town?
20 + 20 = 40, so Sam takes 40 minutes to get there
7. Question 7

I start reading my book at half past 10, and finish it 4 hours later. What time do I finish my book?
Half past 11, half past 12, half past 1, half past 2
8. Question 8

Max bakes a cake. He takes 30 minutes to mix all the ingredients and 30 minutes to bake the cake. How long will the cake take in total?
30 minutes plus 30 minutes makes 60 minutes, which is 1 hour
9. Question 9

I spend 15 minutes reading, 30 minutes watching TV and 15 minutes drawing. How much time have I spent doing these activities?
60 minutes is the same as 1 hour
10. Question 10

It's half past 7. How long is it until 8 o'clock?
It's 30 minutes, or half an hour, until 8 o'clock

Quiz yourself clever - 3 free quizzes in every section