KS3 Maths Quiz
Level 3-4 Shapes - Measuring Time
It takes 26 hours for the plane journey between London and Sydney.

Level 3-4 Shapes - Measuring Time

Most of your KS3 Maths work on measuring will be to do with measuring 2D shapes - their length, area, perimeter and so on. You'll also look at 3D shapes like cubes or pyramids and maybe have to measure their volume of capacity. But what about 4D? You may be surprised to learn that there is a fourth dimension and you'll have to measure that too. Its name - time.

Every day of your life you will almost certainly look at a watch or a clock - probably many times. If you don't want to be late you need to know how long things will take and what time it is now. It pays to get to know about measuring time and how to do the calculations. I'm sure you know that there are 60 seconds in a minute, 60 minutes in an hour and 24 hours in a day. That's good - now use this information to solve the problems in the quiz below.

The following questions will give you plenty of practise at solving problems which involve measuring time. Choose your answers carefully and, as always, take your time!

Did you know...

You can play all the teacher-written quizzes on our site for just £9.95 per month. Click the button to sign up or read more.

Sign up here
  1. A 24 hour digital clock shows 11:30, what time is it on a 12 hour clock?
    On a 24 hour clock, numbers up to 12:00 indicate a time before noon and numbers above 12:00 indicate times after midday
  2. How many seconds are there in 5 minutes?
    There are 60 seconds in 1 minute and 60 x 5 = 300
  3. Sarah left her house to go shopping at 09:30 and returned at 16:45. How many hours and minutes was she away?
    16 - 9 = 7 and 45 - 30 = 15 so Sarah was gone for 7 hours and 15 minutes
  4. It takes 26 hours for the plane journey between London and Sydney. If the journey starts at 11:00 on Tuesday then what time will it finish?
    26 hours = 1 day and 2 hours
  5. The train journey from Birmingham to London takes 80 minutes. At what time will the 14:40 from Birmingham arrive in London?
    80 minutes = 1 hour and 20 minutes
  6. The cycle journey from Peter's home to school takes 45 minutes. What time does he have to leave home to be at school by ten to nine in the morning?
    Ten to nine is 8:50 and 50 - 45 = 5 so Peter must begin his journey no later than 8:05
  7. 6 o'clock in the morning can be written as 6 a.m. What letters follow the numbers if the time is later than 12 noon?
    The letters are abbreviations for ante meridiem and post meridiem. Ante meridiem = BEFORE noon and post meridiem = AFTER noon
  8. If a tap drips once every 30 seconds, how many times will it drip in an hour?
    It will drip twice each minute and there are 60 minutes in an hour
  9. At 01:30 p.m. what will be the time shown by a 24 hour digital clock?
    To convert to a 24 hour clock just add 12 to any hours after 12 noon
  10. Travelling in a car along a motorway at an average speed of 60 miles per hour, how long will it take to travel 210 miles?
    60 miles per hour is 1 mile per minute

Author: Frank Evans

The Tutor in Your Computer!

Quiz yourself clever - 3 free quizzes in every section

  • Join us (£9.95/month) to play over 4,000 more quizzes
  • Reinforce your school learning in the comfort of home
  • Build your confidence in National Curriculum subjects
  • Test yourself to identify gaps in learning
  • Revise fast for tests and exams

© Copyright 2016-2017 - Education Quizzes
TJS - Web Design Lincolnshire

Valid HTML5

We use cookies to make your experience of our website better.

To comply with the new e-Privacy directive, we need to ask for your consent - I agree - No thanks - Find out more