*This Math quiz is called 'Time 8' and it has been written by teachers to help you if you are studying the subject at elementary school. Playing educational quizzes is an enjoyable way to learn if you are in the 3rd, 4th or 5th grade - aged 8 to 11.*

* It costs only $12.50 per month to play this quiz and over 3,500 others that help you with your school work. You can subscribe on the page at Join Us*

Just as we have words to describe large amounts of time, we also have words for very small amounts of time. You might think that a second is the tiniest amount of time, but you'd be wrong. There are milliseconds, microseconds and even nanoseconds. Do you know what the smallest measurable unit of time is called? It's called Planck time, named after the German physicist Max Planck.

Anyway, you won't be learning about such extremes of times in your elementary school, so let's concentrate on this quiz.

1.

How many months are there in a decade?

1,200 months

100 months

12 months

120 months

A decade is 10 years. There are 12 months in a year, so that's 10 × 12 = 120 months

2.

How many half hour periods are there in a day?

24 half hour periods

48 half hour periods

96 half hour periods

12 half hour periods

There are 24 hours in a day. Each day has 2 half hour periods, so there are 24 × 2 = 48 half hour periods

3.

Peter's watch is running fast and shows the time as 23:47. How many minutes does Peter's watch have to be wound back to show the correct time of 22:18?

It has to be wound back 29 minutes

It has to be wound back 90 minutes

It has to be wound back 89 minutes

It has to be wound back 98 minutes

Find out how fast it is running: this is the number of minutes that it has to be wound back. From 22:18 to 23:00 = 42 minutes. From 23:00 to 23:47 is 47 minutes, so the watch needs to be wound back 47 + 42 = 89 minutes

4.

John starts shift work in New Town at 19:55. One day he left home at 18:05 and traveled by bus to the station: he got to the station at 18:47. The train journey took 37 minutes to get to New Town, and it took him a further 18 minutes of walking to get to work. What time did John get to work, and by how many minutes was he late or early?

He got to work at 7:42 pm, and he was early by 13 minutes

He got to work at 7:42 pm, and he was late by 13 minutes

He got to work at 7:42 am, and he was early by 13 minutes

He got to work at 20:42 pm, and he was early by 13 minutes

From home to the station took 18:47 - 18:05 = 42 minutes. The train journey took 37 minutes, so he got to New Town at 18:47 + 37 minutes = 19:24. He got to work at 19:24 + 18 minutes = 19:42. He was 19:55 - 19:42 = 13 minutes early

5.

What is 28,800 seconds in hours?

8 hours

80 hours

0.8 hours

6 hours

There are 60 seconds in 1 minute, so in 28,800 seconds there are 28,800 ÷ 60 = 480 minutes. There are 60 minutes in 1 hour, so in 480 minutes there are 480 ÷ 60 = 8 hours. Each time you divide, you are finding how many 'lots' of one thing there are in another thing. There are 8 hours in 480 minutes because 8 'lots' of 60 equals 480. You could keep on adding 60 to itself until you got to 480: it's the same thing, but division is quicker

6.

The bus leaves at 18:47 and arrives at 19:23. How many minutes does the journey take?

37 minutes

36 minutes

38 minutes

136 minutes

18:47 to 19:00 is 13 minutes. 19:00 to 19:23 is 23 minutes. The total time = 13 + 23 = 36 minutes

7.

How many revolutions (complete turns) does the minute hand of a clock turn through in 1 minute?

3,600 revolutions

60 revolutions

1 revolution

None

The minute hand of a clock turns through one complete revolution in 1 hour. In one minute it turns through 1/60th of a revolution because there are 60 minutes in an hour

8.

How many revolutions (complete turns) does the second hand of a clock turn through in 1 day?

360 revolutions

60 revolutions

14,440 revolutions

1,440 revolutions

It goes round once for every minute. There are 60 minutes in an hour, so that's 1 × 60 = 60 revolutions an hour. There are are 24 hours in a day, so there are 24 × 60 = 1,440 revolutions in a day

9.

How many days are there in a decade which has three leap years?

3,666 days

3,647 days

3,653 days

3,650 days

A decade is ten years. There are 365 days in a year, so 10 × 365 = 3,650 days. Each leap year adds an extra day; therefore, the total number of days = 3,650 + 3 = 3,653 days

10.

How many seconds are there in a day?

860,400 seconds

864 seconds

86,400 seconds

8,640 seconds

There are 60 seconds in 1 minute, 60 minutes in 1 hour, and 24 hours in a day: 60 × 60 × 24 = 86,400 seconds

**Unlimited Quizzes Await You! 🚀**

Hey there, quiz champ! 🌟 You've already tackled today's free questions.

Ready for more?

Ready for more?

🔓 Unlock UNLIMITED Quizzes and challenge yourself every day. But that's

not all...

not all...

🔥 As a Subscriber you can join our thrilling "Daily Streak" against other

quizzers. Try to win a coveted spot on our Hall of Fame Page.

quizzers. Try to win a coveted spot on our Hall of Fame Page.

Don't miss out! Join us now and keep the fun rolling. 🎉

**Unlimited Quizzes Await You! 🚀**

Hey there, quiz champ! 🌟 You've already tackled today's free questions. Ready for more?

🔓 Unlock UNLIMITED Quizzes and challenge yourself every day. But that's not all...

🔥 As a Subscriber you can join our thrilling "Daily Streak" against other quizzers. Try to win a coveted spot on our Hall of Fame Page.

Don't miss out! Join us now and keep the fun rolling. 🎉