*This Math quiz is called 'Business Math 01 - Calculating Interest Per Year' and it has been written by teachers to help you if you are studying the subject at middle school. Playing educational quizzes is a fabulous way to learn if you are in the 6th, 7th or 8th grade - aged 11 to 14.*

* It costs only $12.50 per month to play this quiz and over 3,500 others that help you with your school work. You can subscribe on the page at Join Us*

Have you done “Consumer Math?” If so, you'll have learned how to calculate simple interest. “Business Math” will also deal with how to calculate interest and it is done in the same way as all of the same principals apply.

First off, do you remember what interest is? **Interest** is additional money earned on money that is either borrowed or that is in savings. When you put money in the bank and let it sit there, the bank can freely use your money to make investments for the bank and the community.

Because you are allowing the bank to use your money, they give you a little extra back in the form of interest. In the same regard, if you need a loan from a bank or any other lender, including credit cards, they give you money to use and in return, you give them back a little extra in interest. It’s fun getting interest payments but not so fun having to pay interest payments. When you buy something on borrowed money, you always pay a lot more for what you bought so learning how interest accumulation works might help you make more informative decisions on whether or not what you want is really worth paying so much more for.

The base point of money that is sitting in a savings account or that has been borrowed is known as the **principal**. The interest charged or paid on that principal amount will either be **simple interest** or **compound interest**. For this quiz you will revisit calculating simple interest.

If you can remember back to your Consumer Math, when calculating interest there is a simple, basic formula that needs to be followed in order to determine how much interest you will make or how much interest you will have to pay back on top of the principal amount. That formula was:

**I = PRT** *(interest equals principal, interest rate and time)*

Let’s look at an example problem on how to work the problem of determining the interest. We will start with a principal balance left in a savings account. The principal is $4,500.00. The interest earned per year is 9.5% and it will earn that for the next 6 years. How much interest will be earned in 6 years?

Working the problem:

$4,500.00 at 9.5% for 6 years.

I = PRT

4500 x 0.095 x 6

4500 x 0.095 = 427.5

427.5 x 6 = 2,565

I = $2,565.00

If you do not touch the balance above, after 6 years you will have a total of $7,065.00! Not bad! On the other hand, if you had borrowed the $4,500.00 at 9.5% for 6 years, instead of paying back the lender $4,500.00, you will pay the lender $7,065.00 for the principal and the extra money for the privilege of being able to use the money. Not so good but part of business math.

Now let’s see what you remember about calculating interest. For each of the following problems, calculate how much interest will be paid out by the end of the term (time period) mentioned.

1.

$9,300.00 at 9.25% for 5 years.

$4,301.25

$3,401.25

$34,012.50

$430.12

2.

$16,435.75 at 5.275 for 6 years.

$2,501.94

$52,019.40

$25,019.40

$5,201.94

Working the problem:

$16,435.75 at 5.275% for 6 years.

I = PRT

16,435.75 x 0.05275 x 6

16,435.75 x 0.05275 = 866.99

866.99 x 6 = 5,201.94

I = $5.201.94

Answer (d) is the correct answer

$16,435.75 at 5.275% for 6 years.

I = PRT

16,435.75 x 0.05275 x 6

16,435.75 x 0.05275 = 866.99

866.99 x 6 = 5,201.94

I = $5.201.94

Answer (d) is the correct answer

3.

$435.00 at 2.83% for 2 years.

$46.22

$64.22

$24.62

$22.46

Working the problem:

$435.00 at 2.83% for 2 years.

I = PRT

435 x 0.0283 x 2

435 x 0.0283 = 12.31

12.31 x 2 = 24.62

I = $24.62

Answer (c) is the correct answer

$435.00 at 2.83% for 2 years.

I = PRT

435 x 0.0283 x 2

435 x 0.0283 = 12.31

12.31 x 2 = 24.62

I = $24.62

Answer (c) is the correct answer

4.

$3,511.00 at 7.13% for 7 years.

$5,712.13

$7,152.13

$1,572.31

$1,752.31

Working the problem:

$3,511.00 at 7.13% for 7 years.

I = PRT

3,511 x 0.0713 x 7

3,511 x 0.0713 = 250.33

250.33 x 7 = 1,752.31

I = $1,752.31

Answer (d) is the correct answer

$3,511.00 at 7.13% for 7 years.

I = PRT

3,511 x 0.0713 x 7

3,511 x 0.0713 = 250.33

250.33 x 7 = 1,752.31

I = $1,752.31

Answer (d) is the correct answer

5.

$2,200.00 at 4.15% for 4 years.

$36.52

$365.20

$3,652.00

$36,520.00

Working the problem:

$2,200.00 at 4.15% for 4 years.

I = PRT

2200 x 0.0415 x 4

2200 x 0.0415 = 91.3

91.3 x 4 = 365.20

I = $365.20

Answer (b) is the correct answer

$2,200.00 at 4.15% for 4 years.

I = PRT

2200 x 0.0415 x 4

2200 x 0.0415 = 91.3

91.3 x 4 = 365.20

I = $365.20

Answer (b) is the correct answer

6.

$1,519.25 at 4.87% for 3 years.

$212.97

$221.97

$122.97

$1,220.97

Working the problem:

$1,519.25 at 4.87% for 3 years.

I = PRT

1,519.25 x 0.0487 x 3

1,519.25 x 0.0487 = 73.99

73.99 x 3 = 221.97

I = $221.97

Answer (b) is the correct answer

$1,519.25 at 4.87% for 3 years.

I = PRT

1,519.25 x 0.0487 x 3

1,519.25 x 0.0487 = 73.99

73.99 x 3 = 221.97

I = $221.97

Answer (b) is the correct answer

7.

$125,000.00 at 6.75% for 30 years.

$235,512.00

$25,312.50

$2,351.25

$253,125.00

Working the problem:

$125,000.00 at 6.75% for 30 years.

I = PRT

125,000 x 0.0675 x 30

125,000 x 0.0675 = 8,437.5

8,437.5 x 30 = 253,125

I = $253,125.00

Answer (d) is the correct answer

$125,000.00 at 6.75% for 30 years.

I = PRT

125,000 x 0.0675 x 30

125,000 x 0.0675 = 8,437.5

8,437.5 x 30 = 253,125

I = $253,125.00

Answer (d) is the correct answer

8.

$50.00 at 3.5% for 1 year.

$1.75

$17.50

$175.00

$71.05

Working the problem:

$50.00 at 3.5% for 1 year.

I = PRT

50 x 0.035 x 1

50 x 0.035 = 1.75

1.75 x 1 = 1.75

I = $1.75

Answer (a) is the correct answer

$50.00 at 3.5% for 1 year.

I = PRT

50 x 0.035 x 1

50 x 0.035 = 1.75

1.75 x 1 = 1.75

I = $1.75

Answer (a) is the correct answer

9.

$600.00 at 5.2% for 10 years.

$312.00

$3,120.00

$301.20

$31.20

Working the problem:

$600.00 at 5.2% for 10 years.

I = PRT

600 x 0.052 x 10

600 x 0.052 = 31.2

31.2 x 10 = 312

I = $312.00

Answer (a) is the correct answer

$600.00 at 5.2% for 10 years.

I = PRT

600 x 0.052 x 10

600 x 0.052 = 31.2

31.2 x 10 = 312

I = $312.00

Answer (a) is the correct answer

10.

$64,725.00 at 8% for 20 years.

$1,356.00

$10,356.00

$103,560.00

$1,035.60

Working the problem:

$64,725.00 at 8% for 20 years.

I = PRT

64,725 x 0.08 x 20

64,725 x 0.08 = 5,178

5,178 x 20 = 103,560

I = $103,560.00

Answer (c) is the correct answer

$64,725.00 at 8% for 20 years.

I = PRT

64,725 x 0.08 x 20

64,725 x 0.08 = 5,178

5,178 x 20 = 103,560

I = $103,560.00

Answer (c) is the correct answer

You've had your free 15 questions for today. Interested in playing more? You'll need to subscribe.

If you are a student, visit our Students page.

If you are a teacher, sign up for a free 30-day trial. (We will require your email address at the school for verification purposes.)

$9,300.00 at 9.25% for 5 years.

I = PRT

9,300 x 0.0925 x 5

9,300 x 0.0925 = 860.25

860.25 x 5 = 253,125

I = $4,301.25

Answer (a) is the correct answer