*This Math quiz is called 'Business Math 07 - Hair Pulling Word Problems' and it has been written by teachers to help you if you are studying the subject at middle school. Playing educational quizzes is a fabulous way to learn if you are in the 6th, 7th or 8th grade - aged 11 to 14.*

* It costs only $12.50 per month to play this quiz and over 3,500 others that help you with your school work. You can subscribe on the page at Join Us*

Do you enjoy word problems? Most people really make them far more difficult than they need to be because they don’t break the problem down into smaller, more manageable sections. They also don’t recognize that all of the facts and figures sometimes given in a word problem are not necessarily needed in order to find the solution. In high school and advance math classes such as trigonometry, calculus and physics, word problems are often very much more the norm rather than the exception so keeping the mind alert is key to being able to solve those hair pulling problems.

1.

Mariam came home with a lot of homework. She started her English reading at 3:45PM and ended at 4:30PM. She then worked on her history report from 4:30PM until 5:15PM. After dinner, she finished up with her math worksheets that took her from 5:40PM until 6:25PM. How long in total did it take Mariam to do all of her homework?

4 hours 5 minutes

2 hours 15 minutes

3 hours 10 minutes

2 hours 25 minutes

2.

Jamie’s mother is making Halloween costumes for the first grade class. There are 36 students in the class. After buying all of the supplies to make the costumes, Jamie’s mother spent $317.12. How much will each costume cost to make if she charges the same price to each student?

$9.17

$8.81

$11.09

$10.15

Working the problem:

36 students equals 36 costumes

$317.12 ÷ 36 = $8.80888 (rounded to $8.81)

__Solution__: Each student’s costume will cost $8.81

Answer (b) is the correct answer

36 students equals 36 costumes

$317.12 ÷ 36 = $8.80888 (rounded to $8.81)

Answer (b) is the correct answer

3.

Suzanne lives 48 miles away from her high school while Rachel lives only 6 miles away from the same school. If it takes Rachel’s father 7 minutes to drive her to school, how long will it take Suzanne’s father to drive her to school?

56 minutes 16 seconds

41 minutes 19 seconds

48 minutes 39 seconds

52 minutes 43 seconds

Working the problem:

Rachel lives 6 miles away from the school and it takes 7 minutes to drive there so:

7 ÷ 6 = 1.17 (It takes 1 minute and 17 seconds to drive each mile)

48 x 1.17 = 56.16

__Solution__: It will take Suzanne’s father 56 minutes and 16 seconds to drive to the school

Answer (a) is the correct answer

Rachel lives 6 miles away from the school and it takes 7 minutes to drive there so:

7 ÷ 6 = 1.17 (It takes 1 minute and 17 seconds to drive each mile)

48 x 1.17 = 56.16

Answer (a) is the correct answer

4.

On Saturday Jerry earned $38.00 from washing cars, another $25.00 from helping his sister clean her backyard and finally an additional $20.00 for running errands for his next door neighbor. He then bought himself a new fall jacket for $55.00. How much money does Jerry have left?

$28.00

$32.00

$24.00

$30.00

Working the problem:

$38.00 + $25.00 = $63.00 + $20.00 = $83.00

$83.00 - $55.00 = $28.00

__Solution__: Jerry has $28.00 left

Answer (a) is the correct answer

$38.00 + $25.00 = $63.00 + $20.00 = $83.00

$83.00 - $55.00 = $28.00

Answer (a) is the correct answer

5.

The Art Museum has a total of 912 exhibits. Of those, 382 are paintings, 311 are sculptures and 219 are various artifacts. It costs the Museum $2,400 per month to insure all of the exhibits. How much does it cost per exhibit to insure?

$2.63

$12.63

$22.63

$20.63

Working the problem:

382 paintings

311 sculptures

219 artifacts

912 exhibits in all

$2,400.00 insurance per month divided by 912

$2,400.00 ÷ 912 = $2.6315789 (rounded to $2.63)

__Solution__: It costs the Art Museum $2.63 per exhibit to insure per month

Answer (a) is the correct answer

382 paintings

311 sculptures

219 artifacts

912 exhibits in all

$2,400.00 insurance per month divided by 912

$2,400.00 ÷ 912 = $2.6315789 (rounded to $2.63)

Answer (a) is the correct answer

6.

Carmen is going to visit her grandparents in Hawaii. It will take the plane 7 hours to get there. The plane will travel 2,546 miles. How many miles per hour must the plane travel in order to make the 7 hour flight?

336.71 miles per hour

633.17 miles per hour

363.71 miles per hour

631.37 miles per hour

Working the problem:

2,546 miles in 7 hours

2,546 ÷ 7 = 363.71 miles per hour

__Solution__: 363.71 miles per hour (rounded)

Answer (c) is the correct answer

2,546 miles in 7 hours

2,546 ÷ 7 = 363.71 miles per hour

Answer (c) is the correct answer

7.

For Trish’s Home Economics Class project she decided to make her own homemade trail mix. She bought 7 lbs. of peanuts that cost $4.00 per pound, 5 lbs. of raisins that cost $2.75 per pound and 10 lbs. of M&Ms that cost $3.63 per pound. She mixed all of the three ingredients together and made individual 1 lb. bag treats to hand out at school. What would be the cost per pound of the mixed treats?

$4.75

$5.20

$3.55

$4.35

Working the problem:

Peanuts: 7 lbs. x $4.00 (per pound) = $28.00

Raisins: 5 lbs. x $2.75 (per pound) = $13.75

M&Ms: 10 lbs. x $3.63 (per pound) = $36.30

$28.00 + $13.75 = $41.75 + $36.30 = $78.05

7 lbs. + 5 lbs. = 12 lbs. + 10 lbs. = 22 lbs.

$78.05 ÷ 22 = $3.55 per pound

__Solution__: Each pound of the mixed treats would cost $3.55

Answer (c) is the correct answer

Peanuts: 7 lbs. x $4.00 (per pound) = $28.00

Raisins: 5 lbs. x $2.75 (per pound) = $13.75

M&Ms: 10 lbs. x $3.63 (per pound) = $36.30

$28.00 + $13.75 = $41.75 + $36.30 = $78.05

7 lbs. + 5 lbs. = 12 lbs. + 10 lbs. = 22 lbs.

$78.05 ÷ 22 = $3.55 per pound

Answer (c) is the correct answer

8.

Travis counted 157 quarters in his shoe box. He had to pay his father $36.00 for replacing a window he broke with a baseball. Does Travis have enough money to pay back his father and if so, how many quarters will he have left in his shoe box?

Yes with 17 quarters left

Yes with 11 quarters left

Yes with 9 quarters left

Yes with 13 quarters left

Working the problem:

There are 4 quarters in a dollar and Travis has to pay $36.00

36 x 4 = 144

144 quarters = $36.00. Travis had 157 quarters so he has enough

157 - 144 = 13

__Solution__: Travis will have 13 quarters left in his shoe box

Answer (d) is the correct answer

There are 4 quarters in a dollar and Travis has to pay $36.00

36 x 4 = 144

144 quarters = $36.00. Travis had 157 quarters so he has enough

157 - 144 = 13

Answer (d) is the correct answer

9.

Candice and Holly sold cookies to raise money for charity. They bought the cookies already wrapped in sets of three cookies for $0.50 each set and they purchased 115 sets. They were able to sell all of the sets of cookies for $1.50 each. What was their gross profit?

$112.00

$118.00

$110.00

$115.00

Working the problem:

115 sets of cookies for $0.50 each

115 x 0.50 = $57.70 (cost of goods)

115 x 1.50 = $172.50 (total sales)

$172.50 - $57.50 = $115.00

__Solution__: Gross Profit is $115.00

Answer (d) is the correct answer

115 sets of cookies for $0.50 each

115 x 0.50 = $57.70 (cost of goods)

115 x 1.50 = $172.50 (total sales)

$172.50 - $57.50 = $115.00

Answer (d) is the correct answer

10.

Penny has *x* Barbie dolls that she has collected over the years. If the number of Barbie dolls is multiplied by 52 then multiplied by .90 that is then divided by 8 equals 351, how many Barbie dolls does Penny have?

62

58

50

60

Working the problem:

To find the answer you need to work backwards, changing your math calculations as follows:

Start with multiplying 351 by 8

351 x 8 = 2,808

2,808 is then divided by .90

2,808 ÷ .90 = 3,120

3,120 is then divided by 52

3,120 ÷ 52 = 60

Test it out now

60 x 52 = 3,120

3,120 x .90 = 2,808

2,808 ÷ 8 = 351 - It works out!

__Solution__: Penny has 60 Barbie dolls

Answer (d) is the correct answer

To find the answer you need to work backwards, changing your math calculations as follows:

Start with multiplying 351 by 8

351 x 8 = 2,808

2,808 is then divided by .90

2,808 ÷ .90 = 3,120

3,120 is then divided by 52

3,120 ÷ 52 = 60

Test it out now

60 x 52 = 3,120

3,120 x .90 = 2,808

2,808 ÷ 8 = 351 - It works out!

Answer (d) is the correct answer

**Unlimited Quizzes Await You! 🚀**

Hey there, quiz champ! 🌟 You've already tackled today's free questions.

Ready for more?

Ready for more?

🔓 Unlock UNLIMITED Quizzes and challenge yourself every day. But that's

not all...

not all...

🔥 As a Subscriber you can join our thrilling "Daily Streak" against other

quizzers. Try to win a coveted spot on our Hall of Fame Page.

quizzers. Try to win a coveted spot on our Hall of Fame Page.

Don't miss out! Join us now and keep the fun rolling. 🎉

**Unlimited Quizzes Await You! 🚀**

Hey there, quiz champ! 🌟 You've already tackled today's free questions. Ready for more?

🔓 Unlock UNLIMITED Quizzes and challenge yourself every day. But that's not all...

🔥 As a Subscriber you can join our thrilling "Daily Streak" against other quizzers. Try to win a coveted spot on our Hall of Fame Page.

Don't miss out! Join us now and keep the fun rolling. 🎉

English: 3:45PM to 4:30PM = 45 minutes

History: 4:30PM to 5:15PM = 45 minutes

Math: 5:40PM to 6:25PM = 45 minutes

45 x 3 = 135 minutes

There are 60 minutes in 1 hour so:

135 ÷ 60 = 2.25 or 2¼

¼ of an hour is 15 minutes

It took Mariam 2 hours and 15 minutes to do all of her homeworkSolution:Answer (b) is the correct answer