*This Science quiz is called 'Speed 1' and it has been written by teachers to help you if you are studying the subject at middle school. Playing educational quizzes is a fabulous way to learn if you are in the 6th, 7th or 8th grade - aged 11 to 14.*

* It costs only $12.50 per month to play this quiz and over 3,500 others that help you with your school work. You can subscribe on the page at Join Us*

In order to calculate speed, you need to know the distance traveled and the time it takes. The fastest possible speed at which energy or information can travel is the speed of light.

Get up to speed with our first Science quiz on the subject!

1.

A car travels 20km in 12 minutes. The speed in km/h is .......

0.2km/h

100km/h

120km/h

240km/h

12 minutes = 12/60 = 0.2 hours so 20km/0.2h = 100km/h

2.

An athlete runs 1km in 100 seconds. Her speed in m/s is .......

0.001m/s

1m/s

10m/s

100m/s

1km = 1,000m so speed = 1,000m/100s = 10m/s

3.

A child walks 90 meters in 3 minutes. The speed in m/s is .......

0.3m/s

0.5m/s

3m/s

5m/s

3 minutes = 180 seconds so speed = 90/180 = 0.5m/s

4.

Speed is measured in .......

cm/s

m/s

km/s

m/h

Speed is also measured in km/h, miles/h - you must make sure units are correct

5.

The speed of a cyclist who rides 300 meters in 25s is .......

0.12m/s

12m/s

24m/s

7,500m/s

300m/25s = 12m/s

6.

The speed of an athlete who runs 200 meters in 20s is .......

0.1m/s

10m/s

10km/s

4,000m/s

200/20 = 10m/s

7.

A cyclist travels 900m in 1 minute. The speed in m/s is .......

9m/s

15m/s

30m/s

900m/s

1 minute = 60 seconds so speed = 900/60 = 15m/s

8.

It takes an hour to walk 1,800 meters up a steep hill. The speed in m/s is .......

0.5m/s

1m/s

1.8m/s

2m/s

1 hour = 60 minutes = 3,600 seconds so speed = 1,800/3,600 = 0.5m/s

9.

The average speed of a car which takes 2 hours to travel 160km is .......

80m/s

80km/s

80km/h

320km/h

160km/2h = 80km/h

10.

A bus takes 2 hours to travel 40,000 meters. The average speed of the bus in km/h is .......

2km/h

20km/h

33km/h

200km/h

40,000m = 40km so speed = 40/2 = 20km/h

The next step is:

If you are a student, sign up for an individual subscription.

If you are a school, sign up for a free 30-day trial.