Welcome to this, our second Medium level Eleven Plus maths quiz on ratios. As you will know if you have played the first, ratios are ways to express or show proportions of amounts. They are quite similar to fractions but slightly different.

The best way to explain is with an example:

Let’s say that the ratio of vegetarians to meat-eaters is 2:5. That means that for every 2 vegetarians there are 5 meat-eaters.

You can also represent this with fractions: In the above example ^{2}⁄_{7} are vegetarians and ^{5}⁄_{7} are meat-eaters. That’s because 2 + 5 = 7.

Okay then, now we’ve refreshed our memories, it’s time to get on with the quiz. Good luck!

1 .

Seventy photographs are to be displayed in a gallery. If the ratio of portrait pictures to landscape pictures has to be 3:4, how many portrait pictures and landscape pictures have to be selected?

30 portrait pictures and 40 landscape pictures

35 portrait pictures and 35 landscape pictures

25 portrait pictures and 45 landscape pictures

45 portrait pictures and 25 landscape pictures

2 .

Farmer Bull has 20 cows. How many sheep does Farmer Bull have if the ratio of cows to sheep is 5:6?

22

24

26

28

5:6 = 1:1.2 (dividing by 5). This means that there is 1 cow for every 1.2 sheep ? there are 1.2 as many sheep as there are cows = 1.2 × 20 = 24. CHECK 20:24 = 1:1.2 (dividing by 20). Your answer MUST preserve (keep) the same ratio. ALWAYS try to REDUCE your ratios so as to get a '1' in one of the terms of the ratio. Incidentally, 20 + 24 = 44 animals in all!

3 .

The ratio of cheese sandwiches to ham sandwiches is 7:5. If there are 36 sandwiches in all, how many ham sandwiches are there?

21

18

15

12

7 + 5 = 12 so ^{7}?_{12} of the sandwiches are cheese and ^{5}?_{12} are ham. 36 ÷ 12 = 3 so each unit in the ratio represents 3 sandwiches. 3 x 7 = 21 and 3 x 5 = 15. There are 21 cheese sandwiches and 15 ham sandwiches

4 .

The ratio of red roses to white roses is 7:9. What fraction of the roses are white?

7 + 9 = 16. You DON'T have to know what the total number of items is in order to find the fractional amounts of each type of item

5 .

How else can the ratio 9:24 be written?

3:8

4:12

1:3

18:46

9:24 = 3:8 (dividing by 3)

6 .

The following ratios show the ratio of wins to defeats for four football teams. If all four teams have played the same number of games, which team has won the most often?

1:1

9:10

21:17

14:24

1:1 represents an equal number of wins and defeats. 9:10 and 14:24 both represent fewer wins than defeats. Only 21:17 represents more games won than lost

7 .

3:4

4:3

4:7

7:4

If ^{4}?_{7} of the children in a class are girls, then ^{3}?_{7} of the children must be boys

8 .

Which of the following is not a way of expressing the ratio 5:6?

10:12

25:30

45:54

60:78

10:12 is the same as 5:6 (multiply by 2), 25:30 is the same as 5:6 (multiply by 5), 45:54 is the same as 5:6 (multiply by 9). 60:78 is NOT the same as 5:6 – the 5 has been multiplied by 12 but the 6 has been multiplied by 13

9 .

How else can the ratio 1.75:2 be written?

7:8

6:7

5:6

4:5

1.75:2 = 7:8 (multiplying by 4)

10 .

If the ratio of swimmers to non-swimmers is 9:2, which of the following statements is correct?

There are more swimmers than non-swimmers

There are an equal amount of swimmers and non-swimmers

There are more non-swimmers than swimmers

There is not enough information to answer the question

9 is greater than 2 and it represents the number of swimmers. There are clearly more swimmers than non-swimmers

**Unlimited Quizzes Await You! 🚀**

Hey there, quiz champ! 🌟 You've already tackled today's free questions.

Ready for more?

Ready for more?

🔓 Unlock UNLIMITED Quizzes and challenge yourself every day. But that's

not all...

not all...

🔥 As a Subscriber you can join our thrilling "Daily Streak" against other

quizzers. Try to win a coveted spot on our Hall of Fame Page.

quizzers. Try to win a coveted spot on our Hall of Fame Page.

Don't miss out! Join us now and keep the fun rolling. 🎉

**Unlimited Quizzes Await You! 🚀**

Hey there, quiz champ! 🌟 You've already tackled today's free questions. Ready for more?

🔓 Unlock UNLIMITED Quizzes and challenge yourself every day. But that's not all...

🔥 As a Subscriber you can join our thrilling "Daily Streak" against other quizzers. Try to win a coveted spot on our Hall of Fame Page.

Don't miss out! Join us now and keep the fun rolling. 🎉

^{3}?_{7}× 70 = 30 portrait pictures and^{4}?_{7}× 70 = 40 landscape pictures. CHECK 30:40 = 3:4 (dividing by 10). Your answer MUST preserve (keep) the same ratio