UKUK USUSIndiaIndia
Fun Learning and Revision for KS1, KS2, 11-Plus, KS3 and GCSE
Join Us
Solving Problems - Money (Difficult)
How many 20p coins are there in £100?

Solving Problems - Money (Difficult)

Solving money problems is a vital skill to learn. Don't forget: £1 = 100 p (p = pence). Make sure that you do ALL the other money quizzes BEFORE you do this one. See if you can get every question correct - and give yourself a pat on the back if you do!

If you want some extra practice dealing with money, start collecting all the coins you can find. When you have a good amount, see how many ways you can make £1, £5 or £10. How many 5ps are in £1? How many 20ps are in £5? The more you practise, the better you will be as you start to use money in your life.

Read each question carefully, looking at all four answers first before making your choice. Take your time and good luck!

Did you know...

You can play all the teacher-written quizzes on our site for just £9.95 per month. Click the button to sign up or read more.

Sign up here
1.
Which one of the following calculations or statements is correct?
£1,010 + £110.00 + £10.01 = £1,130.01
£1,010 + £110.00 + £10.01 = £1,130.10
£1,010 + £110.00 + £10.01 = £1,103.01
£1,010 + £110.00 + £10.01 = £1,310.01
Just add the numbers up to see it!
2.
Which one of the following calculations or statements is correct?
If someone owes you £250 and they pay back £50, they have paid back 25% of what they owe you
If someone owes you £250 and they pay back £50, they have paid back 2% of what they owe you
If someone owes you £250 and they pay back £50, they have paid back 20% of what they owe you
If someone owes you £250 and they pay back £50, they have paid back 200% of what they owe you
50 as a percentage of 250 is given by 50250 × 100 = 15 × 100 = 20%
3.
Which one of the following calculations or statements is correct?
If you sell something at six times what it cost you to buy it, then you make a 600% profit
If you sell something at five times what it cost you to buy it, then you make a 500% profit
If you sell something at six times what it cost you to buy it, then you make a 500% profit
If you sell something at five times what it cost you to buy it, then you make a 600% profit
For example: if Selling Price = £6 and Cost Price = £1, Profit = £6 - £1 = £5: a profit of £5. Now £5 as a percentage of £1 = 51 × 100% = 500%. Yes! Don't fall into the trap of thinking that if you sell it at six times its cost, then you will make a 600% profit: you have to subtract the original cost from your selling price before you can call it profit
4.
Which one of the following calculations or statements is correct?
If 35% of £600 was spent on entertainment, £210 was spent on food and bills
If 35% of £600 was spent on entertainment, £390 was spent on food and bills
If 35% of £600 was spent on entertainment, £309 was spent on food and bills
If 35% of £600 was spent on entertainment, £120 was spent on food and bills
35% of £600 = 35100 × 600 = 720 × 600 = £210 which was spent on entertainment ∴ £600 - £210 = £390 was spent on food and bills
5.
Which one of the following calculations or statements is correct?
If you buy something for £4 and sell it for £12, you have sold it for 30% more than what it cost you to buy
If you buy something for £4 and sell it for £12, you have sold it for 3% more than what it cost you to buy
If you buy something for £4 and sell it for £12, you have sold it for 300% more than what it cost you to buy
If you buy something for £4 and sell it for £12, you have sold it for 3000% more than what it cost you to buy
12 as a percentage of 4 is given by 124 × 100 = 31 × 100 = 300%. What's the percentage profit?
6.
Which one of the following calculations or statements is correct?
If £1 = €1.2, then £450 = €357
If £1 = €1.2, then £450 = €504
If £1 = €1.2, then £450 = €375
If £1 = €1.2, then £450 = €540
£450 = 1.2 × 450 = €540
7.
Which one of the following calculations or statements is correct?
If there is a 25% discount on the sale/cost price, it means that the sale/cost price has been reduced by one eighth
If there is a 25% discount on the sale/cost price, it means that the sale/cost price has been reduced by one quarter
If there is a 75% discount on the sale/cost price, it means that the sale/cost price has been reduced by one half
If there is a 50% discount on the sale/cost price, it means that the sale/cost price has been reduced by three quarters
25% = 25100 = 14
8.
Which one of the following calculations or statements is correct?
There are five hundred 20 p coins in £100
There are four hundred 20 p coins in £100
There are two hundred 20 p coins in £100
There are six hundred 20 p coins in £100
There are five 20 p coins in £1 ∴ in £100 there are 100 × 5 = 500
9.
Which one of the following calculations or statements is correct?
If you buy something for £45 and later sell it at £35, you have made a profit of £10
If you buy something for £45 and later sell it at £35, you have made a loss of £-10
If you buy something for £45 and later sell it at £35, you have made a loss of £15
If you buy something for £45 and later sell it at £35, you have made a loss of £10
Profit = Selling Price - Cost Price = £35 - £45 = £10. You have made a loss of £10 NOT £-10
10.
Which one of the following calculations or statements is correct?
If £1 = $1.6, then $1,600 = £2,560
If £1 = $1.6, then $1,600 = £1,000
If £1 = $1.6, then $1,600 = £100
If £1 = $1.6, then $1,600 = £256
If £1 = $1.6, then $1,600 = 1,600 ÷ 1.6 = £1,000. You have to divide 1,600 by 1.6 because you want to find out how many 'lots' of 1.6 there are in 1,600: each 'lot' equals £1: this is the same as adding 'lots' of 1.6 to itself until you get to 1,600
Author:  Frank Evans

© Copyright 2016-2018 - Education Quizzes
TJS - Web Design Lincolnshire

Valid HTML5

We use cookies to make your experience of our website better.

To comply with the new e-Privacy directive, we need to ask for your consent - I agree - No thanks - Find out more