Digital clock showing 6:45
6:45 is the same as quarter to seven.

Time 2 (Very Easy)

Welcome to the second quiz in our Very Easy Eleven Plus maths series on Time. These are similar to our previous quizzes on Problem Solving, with one difference – all the questions involve measuring time.

Often in real life you will need to solve time problems: How many days is it until I go on holiday? How many minutes is it until my bus arrives? What time should I leave for work if it takes me 38 minutes to get there?

You will already be solving problems like these almost every day, without even realising it, so the questions in this quiz (which are very simple) should pose you no problems at all. Having said that, it is important that you read each question carefully before you choose your answer. Good luck!

1.
How many years are there in a decade?
Five
Ten
One-hundred
One-thousand
A decade lasts ten years. You’ll find ‘dec’ in many words relating to ten: December (the tenth month in the Roman calendar), decagon (a ten-sided shape), decathlon (a sport with ten events)… can you think of any others?
2.
If the time is twenty to nine in the morning, how would this appear on a digital clock?
9:40 am
9:20 am
8:40 am
8:20 am
If the number of minutes passes '30', the time is read as 'so many minutes (less than 60) TO the next hour, e.g. '9:50' is read as ‘ten to ten’. You need only use the word 'minutes' if the number of minutes is NOT a multiple of 5, e.g. '5:42' is read as ‘eighteen minutes to 6’ because 42 is NOT a multiple of 5
3.
If you had to start work at 7 am, when would you begin?
At 7 o'clock in the morning
At 7 o'clock in the evening
At 7 o'clock in the morning or the evening
Any time you like
am = ante meridiem = between 12 midnight and 12 noon; pm = post meridiem = between 12 noon and 12 midnight. Learn this!
4.
How many days are there in a fortnight?
Fourteen
Four
Forty
Twenty-eight
A fortnight is 2 weeks or fourteen days. The word fortnight comes from Old English for fourteen nights
5.
Which one of the following is the same as 3,600 seconds?
One hour
One day
One week
One fortnight
There are 60 seconds in a minute so divide 3,600 by 60 to find the number of minutes:
3,600 ÷ 60 = 60 minutes or one hour
6.
If you saw the time 6:33, how would you say this in words?
Twenty-seven to seven
Twenty-five minutes to seven
Twenty-five to seven
Twenty-seven minutes to seven
If the number of minutes passes '30', the time is read as 'so many minutes (less than 30) TO the next hour', e.g. '6:35' is read as twenty-five to seven. It's 25 minutes because 35 minutes have already passed: 25 + 35 = 60 = the number of minutes in an hour. You need only use the word 'minutes' if the number of minutes is NOT a multiple of 5, e.g. '3:42' is read as eighteen minutes to four because 18 is NOT a multiple of 5
7.
It is 3:10 pm but your watch is running half an hour fast. What time does your watch show?
Twenty past three in the afternoon
Twenty to three in the afternoon
Twenty past four in the afternoon
Twenty to four in the afternoon
30 minutes after 3:10 is 3:40 - twenty to four in the afternoon
8.
How many hours are there in a year?
24
672
8,760
525,600
There are 24 hours in a day and 365 days in a year, so to work out how many hours are in a year multiply 24 by 365: 24 x 365 = 8,760
9.
How many minutes are there in one day?
60
1,440
3,600
86,400
There are 60 minutes in one hour and 24 hours in one day. So, to work out how many minutes are in one day multiply 60 by 24:
60 x 24 = 1,440
10.
If the summer months are June, July and August, how many days are there in summer?
90
91
92
93
June has 30 days while July and August both have 31.
30 + 31 + 31 = 92
Author:  Frank Evans

© Copyright 2016-2019 - Education Quizzes
TJS - Web Design Lincolnshire
View Printout in HTML

Valid HTML5

We use cookies to make your experience of our website better.

To comply with the new e-Privacy directive, we need to ask for your consent - I agree - No thanks - Find out more