UKUK USUSIndiaIndia

Every Question Helps You Learn

Join Us
Streak
Leading Streak Today
Your Streak Today
Streak
Leading Streak Today
Your Streak Today

Practice - Time - 01

Hello kiddos! Ready to challenge your brain? Let's have some fun with time! We'll test your skills with elapsed time, reading clocks, converting units of time and more. So are you set to tick-tock around the clock? Let's start this time-tastic quiz!
1.
Emily woke up at 7:30 AM. If she gets ready for school in 45 minutes, what time should she finish getting ready?
8:00 AM
8:30 AM
8:15 AM
8:25 AM
Emily should finish getting ready at 8:15 AM. Adding 45 minutes to 7:30 AM gives us 8:15 AM.
2.
If you start a film at 7:15 PM and the film is 2 hours long, at what time will the film finish?
9:05 PM
9:15 PM
9:30 PM
9:45 PM
The film will finish at 9:15 PM. If you add 2 hours to 7:15 PM, it is 9:15 PM.
3.
How many seconds are there in 2 minutes?
60 seconds
120 seconds
100 seconds
200 seconds
There are 120 seconds in 2 minutes. As 1 minute equals 60 seconds, multiplying it by 2 gives us 120.
4.
What time is it 30 minutes after 12:30 PM?
1:00 PM
12:60 PM
1:30 PM
13:30 PM
It is 1:00 PM. Adding 30 min to 12:30 PM gives us 1 PM.
5.
If a film runs from 6:45 PM to 8:45 PM, how long is the film?
2 hours
1 hour
2.5 hours
3 hours
The film is 2 hours long. Subtract 6:45 PM from 8:45 PM to get the duration.
6.
How many minutes are in two and a half hours?
120 minutes
150 minutes
90 minutes
180 minutes
There are 150 minutes in two and a half hours. As 1 hour equals 60 minutes, 2.5 hours are 150 minutes.
7.
Which comes next: second, minute, ____________?
day
hour
week
year
Hour comes next. Time progresses from seconds to minutes to hours.
8.
How many hours are there in one day?
12 hours
10 hours
24 hours
20 hours
There are 24 hours in one day.
9.
If a football match starts at 4:30 PM and finishes at 6 PM, how long does the match last?
1 hour 30 minutes
2 hours
1 hour
2 hours 30 minutes
The match lasted for 1 hour 30 minutes. Subtract 4:30 from 6 PM to find the elapsed time.
10.
How many half-hours are there in 3 hours?
3
2
6
5
There are 6 half-hours in 3 hours. Because 1 hour equals 2 half-hours, so 3 hours equal 6.
Author:  Graeme Haw

© Copyright 2016-2024 - Education Quizzes
Work Innovate Ltd - Design | Development | Marketing