UK USIndia

Every Question Helps You Learn

# Practice - Time - 04

Hello bright sparks! Welcome to this fun and engaging quiz all about Mathematics - Time. Can you master the clock and crack the code to each question? You'll have to think in minutes, hours, and days to solve these mathematical puzzles. Are you ready? Let the countdown begin!
1.
How many hours are there in a day?
24
12
36
48
There are 24 hours in one day.
2.
If a clock reads 3:00 PM, what will it read 45 minutes later?
3:45 PM
4:00 PM
4:45 PM
3:30 PM
45 minutes later, the clock reads 3:45 PM.
3.
The school day starts at 9:00 AM and finishes at 3:30 PM. How long is the school day?
6 hours
6 hours 30 minutes
7 hours
7 hours 30 minutes
The school day lasts for 6 hours (from 9:00 AM to 3:00 PM) and another 30 minutes (from 3:00 PM to 3:30 PM), making it 6 hours 30 minutes in total.
4.
A film starts at 12:35 PM and finishes at 2:15 PM. How long does the film last?
1 hour 40 minutes
2 hours
1 hour 50 minutes
2 hours 15 minutes
The film is 1 hour and 40 minutes long as there is 1 hour and 25 minutes difference between 12:35 PM to 2 PM, and another 15 minutes to 2:15 PM.
5.
Emily woke up 30 minutes after 7:30 AM. What time did she awake?
7:00 AM
7:30 AM
8:00 AM
8:30 AM
30 minutes after 7:30 AM means that Emily wakes up at 8:00 AM.
6.
If it's 9 AM now, what time will it be in 2 hours?
7 AM
11 AM
10 AM
12 PM
If we add 2 hours to 9 AM, we get 11 AM.
7.
How many seconds are in one minute?
60
100
30
45
There are 60 seconds in one minute.
8.
How many days are there in a month?
29
30
31
any of these
A month could have 28 days in February (or 29 in a leap year), 30 days or 31 days.
9.
If the time is quarter to 7, what is the time?
7:15
6:45
7:45
6:15
Quarter to 7 means it's 15 minutes to 7 o'clock which is 6:45.
10.
How many minutes are there in an hour?
30
45
60
90
There are 60 minutes in 1 hour.
Author:  Graeme Haw