Hello future mathematicians! Let's check how well you understand the concept of time in maths. Stopwatch in your hand and clocks in your mind, are you ready to crack the clock and unleash your inner mathematician? Good luck!

1.

If the clock says 8:30 AM, what will it say 45 minutes later?

8.75 AM

9:00 AM

9:15 AM

9:30 AM

If you add 45 minutes to 8:30 AM, it will be 9:15 AM.

2.

How many quarters of an hour are there in 3 hours?

6

12

8

15

One hour has 4 quarters. So, 3 hours would have 3 x 4 = 12 quarters.

3.

How many minutes are there in 4 hours?

120

240

480

960

There are 60 minutes in an hour. So, 4 hours would be 4 x 60 = 240 minutes.

4.

If the clock says 12:00 PM, what will it say 2 hours later?

12:02 PM

2:00 PM

1:00 PM

14:00

If you add 2 hours to 12:00 PM, it will be 2:00 PM. This is the same as 14:00 but this clock is a 12 hour one, not a 24 hour.

5.

How many hours are there between 8 AM and 1 PM?

4 hours

5 hours

6 hours

7 hours

The hours from 8 AM to 1 PM total 5 hours.

6.

How many seconds are in 1 minute?

50

60

100

120

There are 60 seconds in one minute.

7.

Half an hour is equal to how many minutes?

15

30

45

60

Half an hour is equal to 30 minutes.

8.

How many seconds are there in 30 minutes?

1,200

1,800

3,000

3,600

There are 60 seconds in a minute. So, 30 minutes would be 30 x 60 = 1,800 seconds.

9.

If it is now 9:00 PM, what time will it be in 16 hours?

1:00 PM

2:00 PM

12:00 PM

1:00 AM

If you add 16 hours to 9:00 PM, it will be 1:00 PM the next day.

10.

How many hours are there in 2.5 days?

60

48

72

50

There are 24 hours in a day. So, 2.5 days would be 2.5 x 24 = 60 hours.