UK USIndia

Every Question Helps You Learn

# Practice - Time - 07

Welcome to this Time Quiz for our young maths enthusiasts in KS2! Will you be the master of minutes, genius of hours, and wonder of weeks? Are you ready to tackle some mighty time questions? Take a deep breath and dive into the sea of seconds, minutes and hours! It's time to put your skills to the test. Good luck!
1.
It is 7:15 now, what will be the time after 90 minutes?
9:45
8:45
8:30
9:00
If you add 90 minutes to 7:15, the time will be 8:45.
2.
How many seconds are in 15 minutes?
900 seconds
600 seconds
1,200 seconds
800 seconds
15 minutes is equal to 900 seconds. 15 x 60 = 900, as 15 x 6 = 90
3.
How many minutes are there in one hour?
60 minutes
120 minutes
90 minutes
100 minutes
One hour is equal to 60 minutes.
4.
If you watch a film that lasts 2 hours and 30 minutes starting at 4:00 PM, what time will it finish?
5:30 PM
6:00 PM
6:30 PM
7:00 PM
You would finish watching the film at 6:30 PM.
5.
How many months are there in one year?
10 months
12 months
8 months
14 months
There are 12 months in one year.
6.
How many hours are there in one day?
12 hours
24 hours
8 hours
48 hours
There are 24 hours in one full day.
7.
How many days are there in a leap year?
365 days
364 days
366 days
363 days
A leap year has 366 days including an extra day in February.
8.
If a football match starts at 1:30 PM and ends at 2:45 PM, how long does it last?
1 hour 15 minutes
1 hour 30 minutes
1 hour 45 minutes
2 hours
The match lasts for 1 hour and 15 minutes.
9.
How many weeks are there in one year?
48 weeks
52 weeks
50 weeks
54 weeks
There are 52 weeks in one year.
10.
A television show lasts for 45 minutes. How many shows can be watched in 3 hours?
3 shows
4 shows
5 shows
6 shows
You can watch 4 shows in 3 hours. 3 hours = 180 minutes, and 180 ÷ 45 = 4.
Author:  Graeme Haw