UKUK USUSIndiaIndia

Every Question Helps You Learn

Join Us
Streak
Leading Streak Today
Your Streak Today
Streak
Leading Streak Today
Your Streak Today

Practice - Time - 08

Hello KS2 whizzes! Are you ready to step into the world of time? This fun and engaging quiz will test your knowledge on hours, minutes, seconds, and even fractions of time. Tick-tock, it's time to start the clock. Good luck and most importantly, have fun!
1.
How many seconds are there in 2 minutes?
30 seconds
60 seconds
120 seconds
90 seconds
1 minute has 60 seconds. So, 2 minutes have 2 x 60 = 120 seconds.
2.
How many minutes are there in an hour?
30 minutes
60 minutes
45 minutes
15 minutes
There are 60 minutes in an hour. Remember, each minute has 60 seconds.
3.
A film started at 1:45 PM and ended at 3:30 PM. How long was the film?
2 hours
1 hour 45 minutes
1 hour 15 minutes
1 hour 30 minutes
Subtract 1:45 PM from 3:30 PM, and you get the film length which is 1 hour and 45 minutes.
4.
What time is it if the small (hour) hand is on 8 and the big (minute) hand is on 12?
8:00
8:12
8:30
12:08
When the big hand points at 12, it means it is exactly on the hour. So it's 8:00.
5.
If a football match starts at 2:30 PM and ends at 3:15 PM, how long did it last?
45 minutes
30 minutes
60 minutes
15 minutes
Subtracting 2:30 from 3:15, gives 45 minutes.
6.
How many quarters are there in one hour?
15
20
4
8
An hour is divided into 4 quarters, each of 15 minutes.
7.
How many hours are there in a day?
24 hours
12 hours
36 hours
48 hours
A day consists of 24 hours, divided into 12 AM hours and 12 PM hours.
8.
What time is a quarter past 10?
10:15
10:45
10:25
10:30
A quarter past means 15 minutes after the hour, thus it's 10:15.
9.
If a journey begins at 9:00 AM and ends at 4:30 PM, what is the duration of the journey?
7 hours
8 hours
7 hours 30 minutes
6 hours 30 minutes
Subtract 9:00 AM from 4:30 PM to find the duration, which is 7 hours and 30 minutes.
10.
Danny goes to bed at 8:00 PM and wakes up at 7:00 AM. How long does he sleep?
13 hours
15 hours
12 hours
11 hours
There are 4 hours from 8:00 PM to 12:00 AM (midnight) and 7 more hours to 7:00 AM, adding up to 11 hours.
Author:  Graeme Haw

© Copyright 2016-2024 - Education Quizzes
Work Innovate Ltd - Design | Development | Marketing