UKUK USUSIndiaIndia

Every Question Helps You Learn

Join Us
Streak
Leading Streak Today
Your Streak Today
Streak
Leading Streak Today
Your Streak Today

Practice - Time - 10

Tick Tock, goes the classroom clock! It's time for a fun and exciting maths quiz all about... you guessed it, TIME! Show off your skills by tackling ten thrilling time-centric questions. So, bring out your competitive spirit, tighten your thinking caps and dive into the adventurous world of hours, minutes, and seconds! Ready, Set, Quiz!
1.
How many minutes are there in three quarters of an hour?
20 minutes
30 minutes
45 minutes
60 minutes
As there are 60 minutes in an hour, three quarters of an hour would be 34 x 60 = 45 minutes.
2.
If a football match started at 3:15 PM and ended at 5:00 PM, how long did it last?
1 hour 45 minutes
1 hour 30 minutes
2 hours 15 minutes
2 hours
Start from 3:15 PM, add 45 minutes to reach 4:00 PM, then add another hour to reach 5:00 PM. Thus, the match lasted 1 hour, 45 minutes.
3.
At what time would it be 1 hour 45 minutes after 12:30 PM?
2:15 PM
1:45 PM
2:00 PM
3:15 PM
Adding 1 hour to 12:30 PM makes it 1:30 PM. Add another 45 minutes and the time would be 2:15 PM.
4.
What time did a film start, if it finished at 9:30 PM and lasted for 2 hours and 45 minutes?
6:45 PM
7:00 PM
6:30 PM
7:15 PM
Subtracting 2 hours from 9:30 PM gives 7:30 PM and subtracting an additional 45 minutes gives the start time of 6:45 PM.
5.
A school day starts at 9:00 AM and ends at 3:30 PM. How long is the school day?
5 hours
5 hours 30 minutes
6 hours
6 hours 30 minutes
From 9:00 AM to 12:00 PM is 3 hours, from 12:00 PM to 3:00 PM is another 3 hours, and 30 minutes more until 3:30 PM, which totals 6 hours 30 minutes.
6.
In the time it takes for the minute hand to move from the number 3 to the number 6, how many minutes have passed?
5 minutes
10 minutes
15 minutes
20 minutes
The time taken for the minute hand to move from one number to another on the clock face represents 5 minutes. So the movement from 3 to 6 represents 3 numbers or 15 minutes.
7.
If a clock strikes 12 at noon, what will be the time after 72 hours?
12 PM
12 AM
6 PM
6 AM
Every 24 hours the time falls on the same point. 72 is a multiple of 24 so it will be 12 noon again after 72 hours.
8.
What time will it be 2 hours and 35 minutes after 10:20 AM?
11:55 AM
12:55 PM
1:55 PM
2:55 PM
Adding 2 hours to 10:20 AM makes it 12:20 PM, then adding 35 minutes more gives the time of 12:55 PM.
9.
If a TV show finishes at 9:45 PM and the next one starts at 10:00 PM, how long is the gap?
5 minutes
10 minutes
15 minutes
20 minutes
Subtracting 9:45 PM from 10:00 PM gives a 15-minute gap.
10.
If Liam wakes up at 7:00 AM and leaves for school at 8:30 AM, how much time does he spend getting ready for school?
1 hour
1 hour 15 minutes
1 hour 30 minutes
2 hours
From 7:00 AM to 8:00 AM is 1 hour, and another 30 minutes until 8:30 AM. Thus, he spends 1 hour 30 minutes getting ready for school.
Author:  Graeme Haw

© Copyright 2016-2024 - Education Quizzes
Work Innovate Ltd - Design | Development | Marketing