Hello KS3 Students! Been itching to compute some integers, decimals and fractions? Have a go at this fun quiz! Brush up on the basics, test your knowledge, and remember - every question is a chance to learn something new. Ready to dive into the world of Maths? Let's begin!

1.

How many kilograms are there in 3,500 grams?

3.5 kg

35 kg

350 kg

3,500 kg

Since there are 1,000 grams in a kilogram, we divide 3,500 by 1,000 to get 3.5 kg.

2.

What is ^{3}⁄_{4} of 16?

10

12

14

15

To find ^{3}⁄_{4} of 16, multiply: 16 x ^{3}⁄_{4} = 12.

3.

What is -4 multiplied by -6?

24

-24

-10

10

When you multiply two negative numbers, the result is a positive number. Thus, -4 x -6 = 24.

4.

If a loaf of bread costs £1.10, how much do 7 loaves cost?

£7.70

£1.17

£7.77

£77

£1.10 times 7 equals £7.70.

5.

Change the fraction ^{7}⁄_{10} to a decimal.

0.07

0.7

7

70

To convert a fraction to a decimal, divide the top number by the bottom one. Thus, 7 ÷ 10 equals 0.7.

6.

What is -3 - 6?

-9

3

-3

9

When you subtract a larger number from a smaller one, you get a negative number. Thus, -3 - 6 equals -9.

7.

What is the sum of ^{1}⁄_{2} and ^{1}⁄_{3}?

First, convert the fractions to the same denominator. In this case sixths (because 2 x 3 = 6). ^{1}⁄_{2} = ^{3}⁄_{6} and ^{1}⁄_{3} = ^{2}⁄_{6}. Next we add the fractions and get ^{5}⁄_{6}.

8.

What is the product of 3.5 and 4?

14

0.875

7

12.5

The product of 3.5 and 4 is 14.

9.

Ben has £40. If he spends ^{1}⁄_{4} of his money on a video game, how much money does he have left?

£35

£30

£20

£10

£40 divided by 4 equals £10. That's how much Ben spends. £40 minus £10 equals £30, which is how much he has left.

10.

Divide -15 by 5.

3

-3

75

0

When a negative number is divided by a positive number, the result is negative. Thus, -15 ÷ 5 equals -3.