Greetings, KS3 students! Let's take on the exciting world of percentages, ratios, and proportions. Remember, this isn't just about solving. It's about understanding the logic behind each problem. That being said, sharpen your pencils and prepare your calculator. Let's see how well you can ace this quiz! Good luck!

1 .

What is 30% of £200?

£50

£60

£70

£80

30% of £200 is £60. Calculate it by multiplying the total (£200) by the percentage (30%) converted to decimal (0.3).

2 .

What is £200 increased by 25%?

£225

£240

£250

£275

25% of £200 is £50; hence £200 increased by 25% is £200 + £50 = £250.

3 .

In a pre-school, the ratio of teachers to students is 1:5. If there are 20 teachers, how many students are there?

100

105

110

120

For every 1 teacher, there are 5 students. Hence if there are 20 teachers (20 x 1), there would be 20 x 5 = 100 students.

4 .

A cake has been cut into 8 equal slices. If you eat 3 slices, what fraction of the entire cake have you eaten?

You've eaten 3 out of the 8 slices, so you've eaten ^{3}⁄_{8} of the total cake.

5 .

What is 45% of 300?

90

100

135

180

45% of 300 is calculated by multiplying 300 by 45% (0.45), which equals 135.

6 .

The ratio of cats to dogs in a pet shop is 3:4. If there are 12 cats, how many dogs are there?

8

16

24

32

In the ratio 3:4, for every 3 cats, there are 4 dogs. So if there are 12 cats (3 x 4), there would be 16 dogs (4 x 4).

7 .

If there is a 20% off sale, how much would a £50 item cost after the discount?

£30

£35

£40

£45

20% of £50 is £10, so after a 20% discount, the cost reduces to £50 - £10 = £40.

8 .

A can of paint covers 1^{1}⁄_{2} square metres per litre. How much area will 4 litres cover?

2 square metres

4 square metres

6 square metres

8 square metres

A litre of paint covers 1^{1}⁄_{2} square metres. Therefore, 4 litres would cover 4 x 1^{1}⁄_{2} = 6 square metres.

9 .

A recipe for a cake requires 200g of flour for every 50g of sugar. What is the ratio of flour to sugar?

4:1

3:1

2:1

1:1

For every 200g of flour, we use 50g of sugar. That's a ratio of 200:50, which simplifies to 4:1.

10 .

In a fruit bowl, the ratio of apples to oranges is 2:3. If there are 9 oranges, how many apples are there?

6

10

15

20

If the ratio of apples to oranges is 2:3 and there are 9 oranges (3 x 3), the number of apples is 2 x 3 = 6.

**Unlimited Quizzes Await You! 🚀**

Hey there, quiz champ! 🌟 You've already tackled today's free questions.

Ready for more?

Ready for more?

🔓 Unlock UNLIMITED Quizzes and challenge yourself every day. But that's

not all...

not all...

🔥 As a Subscriber you can join our thrilling "Daily Streak" against other

quizzers. Try to win a coveted spot on our Hall of Fame Page.

quizzers. Try to win a coveted spot on our Hall of Fame Page.

Don't miss out! Join us now and keep the fun rolling. 🎉

**Unlimited Quizzes Await You! 🚀**

Hey there, quiz champ! 🌟 You've already tackled today's free questions. Ready for more?

🔓 Unlock UNLIMITED Quizzes and challenge yourself every day. But that's not all...

🔥 As a Subscriber you can join our thrilling "Daily Streak" against other quizzers. Try to win a coveted spot on our Hall of Fame Page.

Don't miss out! Join us now and keep the fun rolling. 🎉