Welcome on board, mathematicians! Ready to crunch some numbers? This quiz tackles the fascinating concept of percentages, the versatility of ratios, and the balance of proportion. Shake off any fear, take a deep breath, and get ready to dive deep into the world of KS3 Maths! Remember, no question is too tough if you break it down properly. Let's get to it!

1.

A pie is shared in the ratio 3:2 between Tom and Jerry, respectively. How much does Jerry get when the pie weighs 500g?

200g

250g

300g

350g

Find the total shares (3 + 2) which is 5. Then find one share which is 500g ÷ 5 = 100g. Jerry gets 2 shares hence 2 x 100g = 200g.

2.

What is 40% as a fraction in simplest form?

40% is the same as ^{40}⁄_{100} which simplifies to ^{2}⁄_{5}.

3.

A recipe uses flour and sugar in the ratio 5:3. How much sugar should be used if 750g of flour are used?

300g

400g

450g

500g

The amount of flour is 750g, which corresponds to 5 parts. Therefore, 1 part corresponds to 750g ÷ 5 = 150g. Hence, 3 parts of sugar would be 150g x 3 = 450g.

4.

If 15:10 is equivalent to 3:2, then 5:10 is equivalent to...?

1:2

1.5:3

2:1

2.5:5

The given ratio 5:10 can be simplified by dividing both sides by 5. Hence, equivalent ratio is 1:2.

5.

If £10 is divided in the ratio 3:1, how much is the smaller amount?

£2.50

£3.00

£7.50

£10.00

The total shares (3 + 1) equal 4. So, one share is £10 ÷ 4 = £2.50. The smaller share is just one (1 × £2.50 = £2.50).

6.

A phone was discounted by 20%. The sale price is £200. What was the original price?

£220

£240

£250

£300

Since the sale price is 80% of the original price, then £200 is 80%. So, the original price is £200 ÷ 0.8 = £250.

7.

If the total cost of 10 pencils is £3.50, how much is the cost of each pencil?

35p

30p

28p

25p

If 10 pencils cost £3.50, then 1 pencil costs £3.50 ÷ 10 = £0.35, which is equivalent to 35p.

8.

What is the ratio of 8 litres to 500 millilitres?

4:1

5:1

16:1

20:1

First, convert the litres and millilitres into the same unit (e.g., litres). So, 8 litres to 0.5 litres gives us a ratio of 16:1.

9.

What is 45% of £120?

£50

£54

£60

£64

To find the percentage of a number, simply multiply by the percentage (as a decimal). So, £120 x 0.45 = £54.

10.

What is 2^{1}⁄_{2} as a decimal?

1.5

2.5

3.5

4.5

2^{1}⁄_{2} is the same as 2.5 in decimal form.

**Unlimited Quizzes Await You! 🚀**

Hey there, quiz champ! 🌟 You've already tackled today's free questions.

Ready for more?

Ready for more?

🔓 Unlock UNLIMITED Quizzes and challenge yourself every day. But that's

not all...

not all...

🔥 As a Subscriber you can join our thrilling "Daily Streak" against other

quizzers. Try to win a coveted spot on our Hall of Fame Page.

quizzers. Try to win a coveted spot on our Hall of Fame Page.

Don't miss out! Join us now and keep the fun rolling. 🎉

**Unlimited Quizzes Await You! 🚀**

Hey there, quiz champ! 🌟 You've already tackled today's free questions. Ready for more?

🔓 Unlock UNLIMITED Quizzes and challenge yourself every day. But that's not all...

🔥 As a Subscriber you can join our thrilling "Daily Streak" against other quizzers. Try to win a coveted spot on our Hall of Fame Page.

Don't miss out! Join us now and keep the fun rolling. 🎉