UKUK USUSIndiaIndia

Every Question Helps You Learn

Join Us
Streak
Leading Streak Today
Your Streak Today
Streak
Leading Streak Today
Your Streak Today

Practice - Percentages, Ratios and Proportion - 03

Welcome KS3 Students! It's time to put your knowledge of percentages, ratios and proportion to the test. Don't worry, this won't be a boring maths lesson, we promise. Think of it as a cool way to test your numeracy skills. So, brace yourself, let the fun commence and let's see how many of these 10 questions you can crack!
1.
If water makes up 70% of a person's body weight and a person weighs 50kg, how much of their weight is water?
25 kg
30 kg
35 kg
40 kg
70% of 50kg is (0.70 x 50) = 35 kg.
2.
What is the proportion of 20 out of 100 represented as a decimal?
0.02
0.2
2
20
20 out of 100 as a decimal is 0.2.
3.
A pizza is sliced into 8 pieces. What fraction of the pizza is 3 slices?
38
35
13
58
3 out of 8 slices represent 38 of the pizza.
4.
The ratio of cats to dogs in a park is 3:4. If there are 24 dogs, how many cats are there?
18
21
27
32
The ratio 3:4 means for every 3 cats there are 4 dogs. If there are 24 dogs, the number of cats would be (24 ÷ 4) x 3 = 18 cats.
5.
What is the decimal equivalent of 45%?
0.045
0.45
4.5
45
The decimal equivalent of 45% is 0.45.
6.
The ratio of blue to red balls in a bag is 3:7. If there are 28 red balls, how many blue balls are there?
8
10
12
14
The ratio 3:7 means for every 3 blue balls there are 7 red ones. If there are 28 red balls, the number of blue balls would be (28 ÷ 7) x 3 = 12 blue balls.
7.
What is 40% of £50?
£10
£20
£15
£25
40% of 50 is calculated as (0.40 x 50) = £20
8.
The ratio of boys to girls in a class is 5:3. If there are 15 girls, how many boys are there?
20
25
30
35
The ratio 5:3 means for every 5 boys there are 3 girls. If there are 15 girls, the number of boys would be (15 ÷ 3) x 5 = 25 boys.
9.
If a dress originally costing £60 is reduced by 15%, how much is the dress now?
£45
£50
£51
£55
15% of 60 is £9. So the dress is now £60 - £9 = £51.
10.
What is 15% of 90kg?
9 kg
10.5 kg
13.5 kg
15 kg
15% of 90 is calculated as (0.15 x 90) = 13.5 kg
Author:  Graeme Haw

© Copyright 2016-2024 - Education Quizzes
Work Innovate Ltd - Design | Development | Marketing