Practice - Percentages, Ratios and Proportion - 04

Hello there, bright young minds! Get ready to flex your mathematical muscles with our interesting and engaging quiz on percentages, ratios, and proportion. In this fun quiz, you'll solve problems featuring weights, money and more. Time to prove that Maths is a piece of cake for you!
1.
A 2.5kg bag of sugar is shared equally among 5 people. How much sugar does each person get?
500g
400g
300g
600g
Divide the total quantity by the number of people. Thus, 2.5 kg ÷ 5 = 0.5 kg, or 500g.
2.
What is the ratio 12:36 in its simplest form?
1:3
4:12
3:1
12:36
You simplify a ratio by dividing both sides by the largest possible number. In this case, we divide both numbers by 12, which gives us 1:3.
3.
What is 33.33% of 120?
40
60
80
100
33 33% is equivalent to 13. Therefore, you need to divide the given number by 3. So, 120 ÷ 3 = 40.
4.
A class of 30 students is 40% boys. How many girls are in the class?
22
12
20
18
If 40% are boys, then 60%, or 60 ÷ 100 are girls. So, 0.6 x 30 = 18.
5.
What is 250% of £12?
£30
£25
£20
£40
To find 250% of £12, you multiply the amount by 2.5. Therefore, 2.5 x £12 = £30.
6.
What is 10% of £50?
£500
£5
£50
£10
10% of any number is calculated by dividing the number by 10. So, £50 divided by 10 is £5.
7.
Which option shows the numbers 55, 33, and 22 in ratio form?
5:3:2
11:3:2
15:5:3
10:6:4
All three numbers can be divided by 11. So, 55:33:22 simplifies to 5:3:2.
8.
What is the equivalent of 34 as a percentage?
25%
75%
50%
100%
34 as a decimal is 0.75 and as a percentage is 75%.
9.
A recipe that serves 4 people requires 500g of flour. How much flour would be needed for 15 people?
1,500g
1,750g
2,000g
1,875g
Divide the required servings (15) by the original servings (4) to get the multiplying factor (3.75). Then multiply the original amount of flour (500g) by this factor to get 1,875g.
10.
If a cake recipe is for 6 people, but you need to feed 18 people, what factor should you multiply the ingredients by?
2
1
3
6
To adjust the recipe, divide the required amount (18) by the original amount (6). 18 ÷ 6 = 3. So you need to multiply the ingredients by 3.
Author:  Graeme Haw

© Copyright 2016-2023 - Education Quizzes
Work Innovate Ltd - Design | Development | Marketing

Valid HTML5

We use cookies to make your experience of our website better.

To comply with the new e-Privacy directive, we need to ask for your consent - I agree - No thanks - Find out more