UKUK USUSIndiaIndia

Every Question Helps You Learn

Join Us
Streak
Leading Streak Today
Your Streak Today
Streak
Leading Streak Today
Your Streak Today

Practice - Percentages, Ratios and Proportion - 08

Welcome to this fun and interactive quiz on Mathematics! Are you ready to solve some percentage problems, get into ratios, and sort out some proportions? This quiz contains 10 questions specifically crafted for KS3 (Key Stage 3) students. Don't worry if you get any questions wrong. The most important thing is that you learn and understand, so remember to check the explanations for each answer. Happy quizzing!
1.
What is 80% of £500?
£100
£200
£300
£400
80% of £500 is £500 x 0.8 = £400.
2.
What is 35 as a percentage?
60%
75%
80%
50%
35 is equal to 0.6 when expressed in decimal and 60% when expressed as a percentage.
3.
What percentage is equivalent to 14?
33.33%
25%
20%
15%
14 is equivalent to 25%.
4.
If a car travels 120 km on 20 litres of petrol, what is the car's fuel ratio in km per litre?
4 km/l
6 km/l
5 km/l
7 km/l
If the car travels 120 km on 20 litres, its fuel ratio per litre is: 120 ÷ 20 = 6 km/l.
5.
A store has a 15% off sale. If a game normally costs £40, how much will it cost during the sale?
£34
£30
£36
£32
15% of £40 is £6. So, the price of the game during the sale will be £40 - £6 = £34.
6.
If a recipe requires 2 eggs for 4 people, how many eggs are needed for 12 people (assume the ratio remains the same)?
6
4
8
10
The ratio of eggs to people is 2:4 or 1:2. Therefore, for 12 people, the number of eggs needed is 12 ÷ 2 = 6.
7.
If 60% of a number is 30, what is the number?
50
20
10
40
If 60% of a number is 30, then 1% is 30 ÷ 60 = 0.5. Therefore, the number is 100 x 0.5 = 50.
8.
If a shirt costs £40 and there is a 25% discount, how much would it cost now?
£30
£20
£35
£15
25% of £40 is £10. Therefore, the shirt will cost £40 minus £10, which is £30.
9.
Which of the following options represents the ratio 1:1 in percentage?
25%
50%
66.67%
75%
The ratio 1:1 tells us that both parts are equal. Hence, it is 50%.
10.
In a 1:3 ratio, if the total weight is 20 kg, what is the weight of the smaller part?
5 kg
10 kg
15 kg
3 kg
In the ratio 1:3, the total parts are 4. Therefore, each part is 20kg ÷ 4 = 5kg. Hence, the smaller part (1 part) weighs 5 kg.
Author:  Graeme Haw

© Copyright 2016-2024 - Education Quizzes
Work Innovate Ltd - Design | Development | Marketing