UKUK USUSIndiaIndia

Every Question Helps You Learn

Join Us
Streak
Leading Streak Today
Your Streak Today
Streak
Leading Streak Today
Your Streak Today

Practice - Percentages, Ratios and Proportion - 10

Good day, whiz kids! Time to put your maths charm to the test. Today, we’ll tackle the fun-filled world of percentages, ratios, and proportions. Sounds daunting? Not for your brilliant minds. So, grab your calculators, focus your vision, and let's dive in to embrace the magic of numbers! This challenge includes 10 mind-blowing questions just waiting to be answered. Ready? Let's GO!
1.
What is the ratio of 4 pencils to 20 pens in simplest form?
1:5
2:10
4:20
20:4
Both 4 and 20 are divisible by 4. So, the ratio 4:20 simplifies to 1:5.
2.
If a dress is on sale for 20% off and the original price was £50, what is the sale price?
£30
£40
£45
£35
20% discount means you pay 80% of the original price. So, the sale price = 80% of £50 = 0.8 x £50 = £40.
3.
If 15% of a number is 9, what is the number?
60
45
75
90
If 15% is 9, then 100% (the whole number) equals 9 ÷ 15 x 100 = 60.
4.
If the ratio of cats to dogs in a park is 2:3 and there are 9 dogs, how many cats are there?
4
5
6
7
In the 2:3 ratio, for every 3 dogs, there are 2 cats. So, with 9 dogs, there would be (9 ÷ 3) x 2 = 6 cats.
5.
A car uses 15 litres of petrol to travel 100 km. How many litres will it need to travel 200 km?
20 litres
25 litres
30 litres
35 litres
The car uses 15 litres for every 100 km. So, for 200 km, it would need 2 x 15 litres = 30 litres.
6.
Sam read 25% of a 160-page book. How many pages did he read?
35 pages
40 pages
45 pages
50 pages
25% of 160 pages = 0.25 x 160 = 40 pages.
7.
What is 50% of 60?
15
30
45
120
50% means half. So, half of 60 is 30.
8.
If a recipe calls for a 3:1 ratio of flour to sugar, how much sugar would you need if you used 12 cups of flour?
36 cups
9 cups
4 cups
3 cups
In the 3:1 ratio, for every 3 cups of flour, you use 1 cup of sugar. So, with 12 cups of flour, you would need 12 ÷ 3 = 4 cups of sugar.
9.
If you buy an item for £100 and sell it for £120, what percentage profit did you make?
10%
15%
20%
25%
Profit = Sell price - Buy price = £120 - £100 = £20. Profit (%) = (Profit ÷ Buy price) x 100 = (20 ÷ 100) x 100 = 20%
10.
If 3kg of apples costs £9, how much would 1kg cost?
£2
£3
£4
£6
When the cost of 3kg is £9, for 1kg the cost would be £9 ÷ 3 = £3.
Author:  Graeme Haw

© Copyright 2016-2024 - Education Quizzes
Work Innovate Ltd - Design | Development | Marketing