UKUK USUSIndiaIndia

Every Question Helps You Learn

Join Us
Streak
Leading Streak Today
Your Streak Today
Streak
Leading Streak Today
Your Streak Today
Solving Problems - Money (Year 3)
Mum bought 3 tins of paint for 60p each. She had £3.20 in change left over from £5.

Solving Problems - Money (Year 3)

Solving problems with money is part of KS2 Maths. In Year Three, you'll do fun things like turning pounds into pence and figuring out change. Add, subtract, multiply, and divide different coins – like 50p, 20p, 20p, and 10p make £1!

Money maths means knowing pence and pounds. Practice adding and subtracting coins. Real-life problems help you use maths for shopping! Adding and multiplying are super useful. Understanding money is super important!

Do you know all the coins? Can you get the right change at the shop? Take a quiz to see how good you are at solving real-life money problems!

Click to find A Parent's Secret Weapon for Smart Kids
1.
Mum bought 3 tins of paint for 60p each. How much change did she have from £5?
£1.80
£2
£2.20
£3.20
3 x 60p = £1.80
£5 - £1.80 = £3.20
2.
What is the total amount of two 10p coins, one 50p coin, one £2 coin and one £1 coin?
£2.50
£2.70
£3.70
£4.60
2 x 10p = 20p + £1 + £2 + 50p = £3.70
3.
If a cream bun costs £1.20, how much change would there be from £2? Which number sentence is correct?
£2 + £1.20 = £3.20
£2 - £1.20 = 80p
£2 x £1.20 = £2.40
£1.20 ÷ £2 = 60p
To calculate this problem we need to subtract
4.
It cost £1.50 for a cinema ticket. How much would it cost for two people to go to the cinema? Which number sentence is correct?
£1.50 + 2 = £1.52
£1.50 x 2 = £3
£1.50 ÷ 2 = 75p
£1.50 - 2 = £1.48
To calculate this problem we need to multiply
5.
Lucy buys a ruler for 80p, a pencil for 35p and an eraser for 25p. How much did she spend? Which number sentence is correct?
80p + 35p + 25p = £1.40
80p + 35p - 25p = 90p
80p - 35p - 25p = 20p
80p - 35p + 25p = 70p
To calculate this problem we need to add
6.
Parveen is saving to buy a bag for £4.50. She saves 90p per week. How many weeks does she save to buy the bag? Which number sentence is correct?
£4.50 x 90p =
£4.50 - 90p =
£4.50 + 90p =
£4.50 ÷ 90p =
Parveen would save for 5 weeks
7.
Jake buys a pie for 90p and chips for 75p. He has £2. How much change did he get?
25p
30p
35p
45p
To calculate 90p + 75p = £1.65 so £2 - £1.65 = 35p
8.
A pear costs 5p more than an apple. An apple is 20p. How much are four pears?
25p
75p
£1
£1.25
If a pear costs 5p more than an apple then one pear costs 25p.
25p x 4 = £1
9.
What is 539p in £ and p?
£539
£5.39
£53.90
£5,390
Remember that £1 = 100p so 500p = £5
10.
How many pence in £7.96?
7,960p
796p
79.60p
7.96p
There are 100 pence in every pound so £7 is the same as 700p
You can find more about this topic by visiting BBC Bitesize - Solving money problems

Author:  Amanda Swift

© Copyright 2016-2024 - Education Quizzes
Work Innovate Ltd - Design | Development | Marketing