In KS2 Maths, Year Six kids become money masters! They learn to use addition, subtraction, multiplication, and division like superheroes. They can work out change, find costs, deal with percentages, and even switch between currencies. Now, they tackle bigger money challenges!

Money problems mean using addition for total costs, subtraction for change, and division/multiplication for saving secrets. Imagine saving £1.50 each week – how long to get £10? Ready for a fun quiz to test your money skills? Let's dive in!

Click to See How Quizzes Help Learning1.

There is 10% discount off a table usually costing £240. How much is the table after the discount?

£24

£216

£220

£230

To calculate 10% divide by 10

2.

What is the total of £210, £15, £5.65 and £1.25?

£230.90

£231.00

£231.50

£231.90

One way to work this out is to add the pence first: 65p + 25p = 90p

Next add the units of pounds: £0 + £5 + £5 + £1 = £11

Then add the tens of pounds: £10 + £10 = £20

Then add all of these to the hundreds of pounds: £200 + £20 + £11 + 90p = £231.90

Next add the units of pounds: £0 + £5 + £5 + £1 = £11

Then add the tens of pounds: £10 + £10 = £20

Then add all of these to the hundreds of pounds: £200 + £20 + £11 + 90p = £231.90

3.

Peter has saved £23.78. He spends £15.29. How much does he have left?

£7.39

£7.49

£8.39

£8.49

To do this you could take away first the pence units, then pence tens, then pound units then pound tens:

£23.78 - 9p = £23.69

£23.69 - 20p = £23.49

£23.49 - £5 = £18.49

£18.49 - £10 = £8.49

£23.78 - 9p = £23.69

£23.69 - 20p = £23.49

£23.49 - £5 = £18.49

£18.49 - £10 = £8.49

4.

There are 1.18 Euros to £1. A car costs 11,800 Euro. How much is the car in pounds?

£100

£1,000

£10,000

£100,000

To calculate divide 11,800 by 1.18

5.

An estate agent’s fee for selling a house is 10%. How much is the fee for a house sold for £75,000?

£7.50

£75

£750

£7,500

Remember that 10% is the same as one tenth

6.

A cinema ticket costs £3.60 and a bucket of popcorn is £2.50. Five children went to the cinema and shared 3 buckets of popcorn. How much did they spend altogether?

£25.00

£25.50

£35.00

£35.50

To express this as a number sentence would be (3.60 x 5) + (2.50 x 3)

7.

What is the cost of 15 balloons at 23p each?

£2.30

£3.45

£4.45

£4.55

To work out 15 x 23 you could work out 10 x 23 and 5 x 23 and add the two together:

10 x 23p = £2.30 and 5 x 23p = £1.15

£2.30 + £1.15 = £3.45

10 x 23p = £2.30 and 5 x 23p = £1.15

£2.30 + £1.15 = £3.45

8.

A coat costs £36 in a half price sale. How much did the coat cost before the sale?

£18

£45

£54

£72

36 x 2 = 72 so the coat must have cost £72 before the sale

9.

Ali bought some cheese for £3.76, a chicken for £5.30 and a pan for £16. How much change did he have from £50?

£24.94

£25.00

£25.06

£25.94

£3.76 + £5.30 + £16 = £25.06 which is £4.94 less than £30. £30 is £20 less than £50

10.

The total cost of 10 burgers is £16. How much does one burger cost?

16p

£1.50

£1.60

£2

To divide £16 by 10 just move the decimal point one place to the left:

£16.00 ÷ 10 = £1.60

£16.00 ÷ 10 = £1.60

**Unlimited Quizzes Await You! 🚀**

Hey there, quiz champ! 🌟 You've already tackled today's free questions.

Ready for more?

Ready for more?

🔓 Unlock UNLIMITED Quizzes and challenge yourself every day. But that's

not all...

not all...

🔥 As a Subscriber you can join our thrilling "Daily Streak" against other

quizzers. Try to win a coveted spot on our Hall of Fame Page.

quizzers. Try to win a coveted spot on our Hall of Fame Page.

Don't miss out! Join us now and keep the fun rolling. 🎉

**Unlimited Quizzes Await You! 🚀**

Hey there, quiz champ! 🌟 You've already tackled today's free questions. Ready for more?

🔓 Unlock UNLIMITED Quizzes and challenge yourself every day. But that's not all...

🔥 As a Subscriber you can join our thrilling "Daily Streak" against other quizzers. Try to win a coveted spot on our Hall of Fame Page.

Don't miss out! Join us now and keep the fun rolling. 🎉