UKUK USUSIndiaIndia
Fun Learning and Revision for KS1, KS2, 11-Plus, KS3 and GCSE
Join Us
Level 3-4 Numbers - Decimals - Adding and Subtracting
A pint of milk costs 76p. However, if you buy 3 pints of milk, you only pay for 2. How much is 3 pints of milk?

Level 3-4 Numbers - Decimals - Adding and Subtracting

Adding and subtracting - what could be simpler? But decimal numbers can cause problems for the unwary! In this KS3 Maths quiz we'll help you get to grips with adding and subtracting decimals.

Decimal numbers contain decimal points, on the left of which are units and on the right tenths, hundredths and thousandths. We use decimal numbers as an alternative to fractions to describe numbers that are smaller than a unit. For example, the fraction 18 could also be written as 0.125. Here we have 1 tenth, 2 hundredths and 5 thousandths. Decimal numbers make addition, subtraction, multiplication and division of fractions much easier. It's just like normal addition and subtraction, except you have to remember to line up the decimal point and add zeros where necessary.

Play this quiz to help familiarise you with adding and subtracting decimal numbers. Plenty of practise and it'll soon become second nature to you.

Did you know...

You can play all the teacher-written quizzes on our site for just £9.95 per month. Click the button to sign up or read more.

Sign up here
1.
What is 75.3 - 3.18?
72.12
71.9
71.7
71.2
Remember to put a 0 after 75.3 if you're doing this calculation on paper
2.
What is 783.76 - 2.13?
78.3
76.23
761.15
781.63
Line up the decimal points and use zeros!
3.
What is 22.7 - 4.13 + 0.008?
17.76
18.441
18.5
18.578
If the numbers are different lengths, remember to line up the decimal points
4.
A pint of milk costs 76p. However, if you buy 3 pints of milk, you only pay for 2. How much is 3 pints of milk?
76p
£1.52
£2.28
£2.75
76p = £0.76. 0.76 + 0.76 = £1.52
5.
Mick's test's results for the week are 4.8, 6.6 and 9.4. What is his total?
18.8
20.8
22.8
24.6
4 + 6 + 9 = 19 and 0.8 + 0.6 + 0.4 = 1.8. 1.8 + 19 = 20.8
6.
George and Jake pay £4.25 each for a ticket to the circus. How much did they hand over?
£8.25
£8.40
£8.50
£8.75
£4.25 + £4.25
7.
A greyhound runs an average of 37.5mph. A hare runs an average of 44.7mph. How much faster can the hare run?
5.2
6.2
7.2
8.2
44.7 - 37.5 = 7.2. To check you have the correct answer, you can also write 37.5 + 7.2 = 44.7
8.
What is 0.5 + 1.8?
2
2.1
2.2
2.3
This is similar to 5 + 18 = 23. Just remember to replace the decimal point!
9.
What is 0.5 + 1.18?
1.23
1.58
1.68
2.32
Remember to use zeros - 0.50
10.
What is 37.89 + 24.11 - 18.09?
43.91
47.14
48.93
52.25
All the numbers have 2 numbers after the decimal point so there's no need to add any 0s this time

 

Author:  Frank Evans

© Copyright 2016-2018 - Education Quizzes
TJS - Web Design Lincolnshire

Valid HTML5

We use cookies to make your experience of our website better.

To comply with the new e-Privacy directive, we need to ask for your consent - I agree - No thanks - Find out more